Nunta, un eveniment cu semnificatii majore in viata fiecarei persoane, introvertita sau nu, religioasa sau nu prea, trebuie planificata, gandita si regandita de multe ori pana la ziua cea mare.

Daca barbatii sunt mai distanti in legatura cu organizarea acestui eveniment, pana la un punct, femeile, insa, viseaza la cum va fi totul in acea zi pana la ultimul detaliu.  Insa, si in acest domeniu sau mai bine spus, mai ales in acest domeniu, tendintele vin si pleaca.  Se spune ca modei ii esti fidel schimband-o. Ei bine, acest lucru se aplica foarte bine si in cazul organizari unei nunti.

Anul acesta, la nunta se poarta stilurile vintage si victorian, pe combinatii de nou cu vechi, clasic si socant. Daca este sa incepem cu decorul, ei bine, acesta iese din tipare in anul 2012 cu tendinte nebanuite si putin acceptate de sceptici. Insa, prin suprapuneri de culori si stiluri de aranjamente, rezultatul final poate fi chiar neasteptat de impresionant. “Se poarta negrul anul acesta. Noi avem deja doua nunti cu aceasta tema, una la Targu Jiu si cealalta la Petrosani. De aceea, in cadrul editiei a treia a targului de nunti de la Petrosani, am facut o masa de prezidiu  cu negru, pentru a le arata si celor mai suspiciosi ca este o combinatie pe care, desi noi o stim dintr-o imprejurare mai nefericita, combinata cu putina arta, poate fi tema unui eveniment atat de fericit cum este nunta”, ne-a declarat Violeta Novac, reprezentantul firmei Smart Party din Petrosani. De asemenea, in 2012, o alta culoare care se poarta la nunta in ceea ce priveste aranjamentul general, este verdele.

Odata ce decorul este pregatit, viitorii miri trebuie sa-si concentreze atentia pe tinute. Si aici sau mai ales aici, tendintele in moda vin si pleaca precum cele de pe podiumurile marilor capitale fashion ale lumii.  Incontestabil, tinuta clasica, cea alba, este una care va fi mereu in topul preferintelor mireselor, insa in ultimii ani, viitoarele doamne au si altfel de rochii. Specialistii in organizarea unor evenimente de acest gen, spun ca stilurile vintage si victorian se regasesc inclusiv in tinute. Astfel, in 2012, rochia  de mireasa trebuie sa fie nu doar alb pur, ci si in combinati cu rosu sau crem complet. De asemenea, trebuie incarcata cu paiete, cristale sau pietre semipretioase. Imbracatul nu este simplu nici pentru mire. El trebuie neaparat sa fie in ton cu mireasa si de retinut este faptul ca de doi ani nu se mai poarta costumele albe, ci alte culori precum maro, crem si chiar albastru in diferite tonuri. Insa, clasicul negru va fi mereu la moda, mai ales daca partenera poarta o rochie somptuoasa.

De retinut este ca si participarea la o nunta in calitate de invitat, nu este ceva simplu. De ceva timp, este practic obligatoriu sa ai doua tinute, una de zi, mai office, cu care sa te imbraci pe zi, la Starea Civila si chiar la biserica, iar cealalta, glamour, seara la petrecere.

Si, daca pana acum am vorbit de tendinte in decoratiuni si tinute, cand tragem linie, trebuie sa facem si calculele.  In Valea Jiului, o nunta medie inseamna in jur de 120-150 de invitati, iar cheltuiala trebuie sa fie in jur de 150 de lei de persoana. In costul final este inclus totul, incepand de la meniu, decor, tort si chiar fantana de ciocolata cu fructe care mai de care mai exotice.  Pentru o nunta de 100 de invitati, fantana de ciocolata cu tot cu fructe, costa 1000 de lei.

Luiza Andronache