”Te nasti obosit si trãiesti pentru a te odihni”

6”Sfatul clubului obositilor din nastere” este o rublicã a unei apuse publicatii a studentilor de la Universitatea Petrosani. Din 2006, un centru universitar de peste 6000 de studenti, cum peste UP, nu are viatã de campus, de oras al tinerilor. Noroc cu Clubul Studentesc, cel care a spãlat rusinea lipsei de initiativã si de activare a mintii într-un loc care ar trebui sã musteascã de idei si energie.

Conform datelor oficiale, Universitatea din Petrosani are circa 6000 de studenti la cele 25 de specializãri ale facultãtilor apartinãtoare. Studentii au fost organizati, la alegerea lor, în Liga Studentilor, au avut si au sindicate, dar viata de campus pare a fi destul de sãracã. Clubul Studentesc tine steagul sus, prin acesta desfãsurându-se actiuni culturale remarcabile cunoscute pe plan national.

Dar la un numãr atât de mare de studenti, desi UP este consideratã de nivel mediu ca mãrime, studentii nu au nici o publicatie în care sã-si exprime opiniile, dorintele, visele si chiar ironia si umorul specifice vârstei. Nu existã nici o alta, sã-i spunem tehnicã, în care sã-si promoveze proiecte si idei specifice domeniului în care se specializeazã. Si pentru cã pare incredibil ca într-un centru universitar sã nu existe asa ceva, am încercat sã contactãm Liga Studentilor, vreun student-doi, dar nu ni s-a rãspuns la telefoane, drept pentru care am sunat un cadru universitar, care a fost prompt.

”Nu nu existã asa ceva. stiu cã au de gând pe viitor sã editeze o revistã de gen” – ne-a lãmurit prof. univ. dr. ing. Radu Sorin.

În anul 2006, exista o publicatie modestã sub numele ”Studentu’ petrosãnean”, al cãrei director era Dacian Ciodaru. Publicatia cuprindea interviuri cu profesorii pe teme de interes pentru studenti, rubrici cu buline negre date profesorilor, evenimente stiintifice, opinii ale studentilor intitulate ”Teoria (de)conspiratiei”, articole de atitudine, sport si chiar pagini de umor culese din anunturi publicitare, de genul: ”Vând câine, mãnâncã orice si îi plac foarte mult copiii”.

Dar cum la români, deci si la studentii din Petrosani, orice minune tine trei zile, asa si publicatia Studentu petrosãnean”. De atunci a fost liniste, prea multã liniste ce seamãnã cu spusele acelorasi studenti ceva mai energici pe la anul 2006: ”Te nasti obosit si trãiesti pentru a te odihni”. Multe asemenea ziceri erau adunate sub genericul ”Sfatul clubului obositilor din nastere”.

Dupã vacantã, asa cum ne-a sfãtuit prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, îi vom întreba direct pe studenti cum e cu viata de campus. Exceptând… odihna mintii!

Ileana Firtulescu

Advertisements

Un comentariu la „”Te nasti obosit si trãiesti pentru a te odihni”

 • 9 iulie 2013 la 13:11
  Permalink

  Viata de campus?
  Treceti dupa orele 24 pe langa camine… sa vedeti ce viata de campus… cu manele, strigaturi . ambalarti de motoare, …
  nimeni nu a cerut serviciu 24 din 24 la biblioteca …
  sala de lectura e goala, pe calculatoare s-au asternut panze de paianjen, cartile putrrezesc in depozit, revistele sunt cu paginile netaiate la periodice…
  Mai citeste, mai invata cinebva?

  viata de campus inseamna – acolo unde studiul este principala activitate- ziua la scoala noaptea la biblioteca – in weekend o bere …
  Ori nu sunt destule carciumi in petrosani?
  viata de campus …..

Comentariile sunt închise.