Drumul lui Bãsescu ar fi putut fi una dintre alternativele care ar fi putut face legãtura dintre Valea Jiului si sudul tãrii. De ani de zile se vorbeste despre realizarea drumului care face legãtura dintre Câmpu lui Neag si Herculane însã nici pânã în prezent acesta nu a fost finalizat. Protestul ecologistilor
Ecologistii au protestat de mai multe ori împotriva construirii acestui drum. În anul 2011, ecologistii au depus la Ministerului Mediului raportul privind anumite observatii în cadrul contrastudiului de biodiversitate la DN 66A si au cerut stoparea actualei proceduri de eliberarea acordului de mediu. A fost pentru prima datã în Romania când s-a realizat un contrastudiu de biodiversitate pentru un proiect de investitii. Rezultatele observatiilor fãcute de activistii de la Agent Green, din anul 2010, arãtau la momentul respectiv cã tronsonul 3 al drumului national 66A, care mãsoarã 19 km, ar urma sã afecteaze semnificativ ariile protejate si habitatele prioritare pe care le traverseazã, adicã 2.552 hectare din ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climã temperatã a Europei, adãpostit în muntii Retezat, Godeanu, Tarcu si Vâlcan ar fi compromise.
Lucrãri stopate din lipsã de fonduri
Din lipsã de fonduri, drumul spre Herculane nu se mai realizeazã anul acesta. Reprezentantii Departamentului pentru Infrastructurã si Investitii strãine precizeazã mai multe aspecte referitoare la situatia drumului care face legãtura dintre Valea Jiului si Herculane. ”În urma informatiilor primite de la Compania Nationalã de Autostrãzi si Drumuri Nationale România vã comunicãm faptul cã în vederea realizãrii unei legãturi directe între bazinul Vãii Jiului si bazinul Vãii Cernei, între zona municipiului Petrosani (pe DN 66) si zona localitãtii Bãile Herculane, s-a identificat un traseu compus din douã tronsoane de drumuri forestiere, care prin modernizare la nivel de drum national, puteau satisface aceastã cerintã. Din studiul efectuat de specialistii în domeniu, a rezultat necesitatea realizãrii unor lucrãri ample de reparare si modernizare a traseului respectiv (…) Prin hotãrârea Guvernului României (…) s-a aprobat clasificarea unor sectoare de drum forestier aflate ãn poprietatea publicã a statului si în administrarea Regiei Nationale a Pãdurilor, ca drum national DN 66A (…). Prin Hotãrârea Guvernului (…) s-a aprobat achizitia dintr-o singurã sursã de cãtre Regia Autonomã Administratia Nationalã a drumurilor din România a executiei lucrãrilor pentru repararea si întretinerea sectorului de drum dintre localitãtile uricani-Câmpul lui neag-Bãile Herculane”, se aratã în documentele de la Departamentul pentru Infrastructurã si Investitii Strãine.
Acum, când circulatia rutierã pe Defileul Jiului este restrictionatã trei zile pe sãptãmânã, reprezentantii administratiei locale de la Petrosani cautã solutii pentru deblocarea situatiei. ”Lucrãrile care se fac pe Defileu si faptul cã Defileul este închis trei zile pe sãptãmânã este un mare inconvenient pentru Valea Jiului, pentru toatã lumea din Valea Jiului, dar în special pentru cei care au firme si care nu mai pot sã îsi desfãsoare activitatea conform unui program normal de lucru.
Am luat legãtura cu firma care se ocupã cu aceste lucrãri, avem o întâlnire cu ei si cu sigurantã va trebui sã luãm legãtura si cu cei de la CNADNR pentru cã ei sunt proprietarii drumului. Încercãm sã gãsim o solutie pentru a diminua timpul în care circulatia sã fie restrictionatã pe Defileul. Este inadmisibil ca de acum încolo, trei ani de zile, jumãtate de sãptãmânã circulatia sã fie restrictionatã. Se pot gãsi si alte variante de lucru si alte solutii care sã nu perturbe nici activitatea de lucru, nici reparatia drumului, dar sã nu afecteze în asa mãsurã nici pe noi cei din Valea Jiului. Nu am cum sã cuantific. Orice lucrare de acest gen este necesarã si nu se poate face fãrã a perturba într-o mãsurã mai micã sau mai mare traficul, însã eu cred cã trei zile pe sãptãmânã este foarte mult. Nu stiu tehnic pentru cã Defileul are un anumit specific din cauza reliefului si a conditiilor de acolo”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.
În momentul de fatã nu existã nici alte variante ocolitoare viabile. Majoritatea drumurilor care fac legãtura dintre Valea Jiului si sudul tãrii sunt în reparatii, acestea nefiind accesibile în totalitate pentru autovehicule.
Monika BACIU