5Societatea Nationalã de Închideri Mine se confruntã cu aceeasi problemã ca si în luna mai a.c., când Complexul Energetic Hunedoara n-a mai vrut sã-i cumpere productia de huilã sub pretextul cã nu mai existã un contract între cele douã societãti de stat.

Minerii de la SMÎM Valea Jiului însilozeazã de douã zile productia extrasã de la cele trei mine aflate pe program de închidere, însã capacitatea de stocare este limitatã, iar de astãzi-miercuri se poate ajunge la blocarea activitãtii societãtii.

„Este aceeasi problemã, nu avem unde livra cãrbunele. Deocamdatã, si ieri si azi (n.r marti) a însilozat, asta pânã când mai putem însiloza. Pânã atunci mai marii diriguitori ai statului gãsesc o solutie, dacã le mai trebuie cãrbunele, pentru cã de fapt este al statului. Nu este al meu, eu sunt un angajat si trebuie sã fac sã meargã treaba cât mai bine si cu costuri cât mai mici. Am înstiintat ministerul, am anuntat peste tot si acum asteptãm”, a declarat ieri, directorul general al Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului, Petre Drãgoescu. Ortacii de la minele Petrila, Paroseni si Uricani au bãgat în silozuri, luni, circa 1900 de tone de huilã iar ieri-marti alte 1600 de tone.

Silozurile minelor sunt pline astfel cã productia este în pericol. „Complexul zice cã-l ia în conditii avantajoase nouã (n.r. lor), adicã dacã-l putem da de gratis si totul este perfect. Eu trebuie sã-l dau si ieftin si dacã se poate ei sã nu-l plãteascã.  În acelasi timp eu mã duc sã iau curentul de la ei, la pretul pe care-l cer ei. Eu nu-i conditionez, cã pot sã mã duc în altã parte si sã gãsesc sub 100 de lei megawat-ul. Sunt si cu plata la zi, n-am restantã un leu , dar nu conteazã pentru ei”, a mai declarat directorul SNÎM -VJ. Tot din aceeasi cauzã, în luna mai peste 100 de mineri de la EM Paroseni s-au blocat în subteran în semn de protest fatã de refuzul CEH de a le lua productia.

La interventia ministrului Energiei, Complexul Energetic Hunedoara a fãcut o comandã care prelua toatã productia de la minele neviabile pe luna iunie, numai cã n-a achitat nici acum SNÎM-VJ cantitatea de huilã contractatã.

Maximilian Gânju