8Ordonanta de urgentã privind disponibilizãrile a fost publicatã un Monitorul Oficial. Ea prevede desfiintarea unor posturi vacante, dar si faptul cã toate institutiile si autoritãtile publice pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului “unu la unu”, respectiv la un post ocupat devenit vacant un post ocupat.

“Luând în considerare faptul cã o premisã determinantã în stabilirea obiectivelor si strategiilor guvernamentale o constituie armonizarea legislatiei specifice administratiei publice în vederea eficientizãrii actului administrativ, tinând cont de faptul cã activitatea administratiei publice trebuie sã fie mãsurabilã si eficientã, se impune luarea cu celeritate a unor mãsuri privind numãrul de posturi aprobate autoritãtilor si institutiilor publice, care vizeazã ajustarea si reasezarea structurilor functionale de o manierã flexibilã, care sã permitã îndeplinirea cu eficientã a atributiilor institutionale. Având în vedere lipsa de personal de la nivelul multor unitãti administrativ-teritoriale, ca urmare a vacantãrii unor posturi, precum si mentinerea restrictiei din anul 2009 privind ocuparea unui post dacã se vacanteazã 7, se impune luarea unor mãsuri pentru a asigura conditii minime privind functionalitatea acestora. Adoptarea acestor mãsuri în regim de urgentã se impune având în vedere necesitatea eliminãrii riscului unor potentiale presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetului general consolidat, precum si necesitatea asigurãrii functionalitãtii autoritãtilor administratiei publice locale”, se aratã în documentele Ordonantei de Urgentã.

Potrivit Ordonantei de Urgentã s-au desfiintat posturile vacante la ministere, institutiile si autoritãtile publice aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului sau a ministerelor, indiferent de modul de finantare, la institutiile si autoritãtile publice finantate integral sau partial din bugetul asigurãrilor sociale de stat si/ sau din bugetele fondurilor speciale, de la institutiile publice locale.

8-1Exceptie fac posturile vacante unice din cadrul institutiilor publice locale, definite ca acele posturi ale cãror atributii prin continutul si natura lor sau prin responsabilitãtile stabilite nu se regãsesc într-o altã componentã functionalã, posturile vacante pentru care au fost începute procedurile de ocupare, pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonante, precum si posturile vacante ocupate temporar la data intrãrii în vigoare a acesteia. Si posturile vacante din institutiile si unitãtile de învãtãmânt si cercetare, unitãtile sanitare, unitãtile de asistentã socialã si unitãtile de asistentã medico-socialã, Institutul National de Expertizã Medicalã si Recuperare a Capacitãtii de Muncã si

cabinetele de expertizã medicalã din cadrul caselor teritoriale de pensii fac exceptie de la reducere.

Monika BACIU