Pentru a nu se mai produce accidente miniere catastrofale, în cazul unor situatii speciale, specialistii INSEMEX Petrosani oferã imediat consultantã gratuitã minelor.

La orice orã din zi sau noapte, cercetãtorii  de la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã – INSEMEX Petrosani rãspund solicitãrilor venite de la mineri, dacã se confruntã cu o situatie specialã potential periculoasã si au nevoie de asistentã.

 Consilierea se face gratuit în aceste cazuri pentru evitarea unei tragedii, recunoaste directorul general al Societãtii Nationale a Huilei Petrosani, Nicolae Drãgoi. „Ca un exemplu, dacã a apãrut o problemã gravã la o minã si am dat telefon sã vinã specialistii INSEMEX, ei au venit imediat. Ei participã la discutii si ne dau sfaturi, elaborãm planul de interventie la acea situatie. Orice s-ar întâmpla, când am dat un telefon ei au venit si ne ajutã în baza bunelor relatii pe care le-am avut de-a lungul timpului”, a declarat directorul general, Nicolae Drãgoi. Consiliera gratuitã se referã însã numai la situatiile speciale când riscul de accident cu posibilitate de pierderi de vieti omenesti este iminent. SNH are în derulare si un contract comercial cu INSEMEX Petrosani. „Este un contract cu INSEMEX pe monitorizãri subterane, pentru studii si lucrãri, acestea se fac doar în baza unui contract”, a mai precizat directorul SNH.

5-1Institutul din Valea Jiului care face expertizele tehnice în cazul exploziilor miniere sau testeazã si certificã echipamentele care ajung în subteran, a decis în urmã cu mai multi ani sã ajute unitãtile miniere pentru a evita tragediile care au îndoliat zeci de familii în anii trecuti. Astfel, ori de câte ori o subunitate minierã apartinãtoare CNH, când are o problemã în subteran, cere ajutorul specialistilor de la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã – INSEMEX Petrosani.

„De câte ori subunitãtile miniere au avut probleme de securitate minierã, au apelat la specialistii INCD, pentru a-si spune punctul de vedere si pentru a  preveni aparitia unor evenimente nedorite”, declara directorul general al INSEMEX Petrosani, Constantin Lupu.

Maximilian Gânju