10Orasul Petrila, integrat în proiectul pentru realizarea domeniului schiabil din Sureanu. Astãzi (marti-n.r.) la Deva va fi o sedintã prin care se va completa o anexã la una din legile privind dezvoltarea domeniilor schiabile din tarã. Prin acest pas, orasul Petrila va face parte integrantã din noua statiune montanã ce se va construi în zonã, la limita cu judetul Alba.

”Am  obtinut avizul de la Apele Române Craiova, s-a dus la Deva, este sedintã la Deva la Mediu si v a participa viceprimarul cu cei de la Alba care fac domeniul schiabil. Documentatia pentru completarea anexei la legea 526 este la Ministerul Dezvoltãrii. Eu în urmã cu douã sãptãmâni am fost la domnul ministru Iulian Matache si am discutat si acest lucru, asteaptã avizul de la Mediu, îi dã drumul ca sã fie completatã aceastã anexã astfel încât si Petrila sã facã parte din domeniul schiabil de la Sureanu”, a spus primarul orasului Petrila, Ilie Pãducel.

Proiectul este avansat si are sanse de a fi implementat în cel mai scurt timp. Acest lucru se poate întâmpla gratie unui parteneriat public – privat, între investitorul care a pus pe picioare statiunea Sureanu si Primãria Petrila. Solicitarea a venit chiar de la ei care au amenajat domeniul schiabil din Muntii Sureanu, care le-au propus edililor din Petrila sã se asocieze, în vederea extinderii domeniului schiabil. În statiunea situatã al 2000 de metri altitudine se va putea ajunge direct cu masina. Existã un drum pietruit, de 18 kilometrã lungime, si mai sunt 5 kilometri pânã la intrarea in domeniul schiabil, dar aceastã cale de acces va fi amenajatã de investitor, conform contractului. Astfel, judetele Alba si Hunedoara vor fi legate si peste munte. 10-1Noua statiune, pe partea judetului Hunedoara, se va întinde pe  o suprafatã de 27 de hectare pe care sã fie amenajate toate componentele mentionate. Pârtiile ar urma sã fie întretinute si deservite de constructorul statiunii, pentru o redeventã de 4.000 de euro. Primãria Petrila ar urma sã vinã cu terenul, adicã cu o suprafatã de 27 de hectare pe care sã fie amenajate toate componentele mentionate.

La începutul anului 2010 s-a inaugurat cea mai nouã investitie în domeniul sporturilor de iarnã. Domeniul Schiabil Sureanu se gãseste la o altitudine cuprinsã între 1.650 – 1.900 de metri, are un numãr de sapte pârtii de schi si douã teleschiuri amenjate în zona Vârful Sureanu – Curmãtura Sureanu – Vârful Ausel. Lungimea totalã a celor sapte pârtii, care au dificultate medie spre usoarã, este de 6,8 kilometri.

Investitorul care a realizat prima investitie de acest gen în Muntii Sebesului este Ionut Popa, proprietarul societãtii Dip Grup SRL Alba Iulia, cel care doreste sã se asocieze cu primãria Petrila, asa cum a fãcut si în Alba. Acesta a concesionat de la Primãria Sãsciori zona în care a amenajat pârtiile pe parcursul a doar opt luni, dar proiectul este mult mai vast si se deruleazã în colaborare cu Consiliul Judetean Alba, aministratia din Sãsciori si cu primãriile din Cugir, Pianu de Jos si Sugag.

Monika BACIU