Situatia mineritului din Valea Jiului stârneste îngrijorare.  Comenzile diminuate drastic si pretul scãzut al huilei ar putea afecta pe termen lung activitatea extractivã, dupã cum spun cunoscãtorii fenomenului. Iar acets lucru se va rãsfrânge direct asupra sistemului energetic national.

Cu silozurile arhipline de huilã din import, adusã în baza unor contracte încheiate în anii precedenti, conducerea Complexului Eenergetic Hunedoara s-a vãzut nevoitã sã reducã drastic cantitatea de cãrbune adus de la minele din Valea Jiului. Din acest motiv, angajatii unitãtilor viabile au fost obligati sã stea acasã timp de 4 zile, în conditiile în care, cel putin deocamdatã, nu mai este nevoie de atâta huilã energeticã pe piatã. Practic, comanda pentru luna iunie este de doar 80.000 de tone, fatã de 120.000 de tone cât era solicitarea medie lunarã. O cantitate pe care minerii pot sã o dea în fix 15 zile lucrãtoare, asa cã de ce ar mai fi nevoie de alte 15 zile plãtite, când se pot face economii?! Iar situatia s-ar putea repeat si în luna iulie. Nici pentru Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiuluisituatia nu este mai bunã, pentru cã aici pretul de cumpãrare s-a redus drastic. Asta desi s-a convenit cu Uniunea Europeanã ca pretul sã nu scadã sub 65 de lei/GCal decât dacã ar creste subventia datã pentru închiderea celor trei mine, lucru care nu s-a întâmplat. Iar pagubele nu sunt deloc de neglijat. „Pentru ultima lunã (n.r. iunie) pretul oferit este de 52 de lei/ GCal, fatã de 65 de lei. Iar noi dãm 135.000 de GCal lunar. Mã afecteazã aceastã situatie si încã foarte tare. Când nu este cerere pe piatã pretul este mai mic, iar când este cerer si pretul este mai bun”, a declarat Petre Drãgoescu, directorul Societãtii de Închideri de Mine. Mai mult, acesta a explicat cã mai pierde o datã, prin procesarea huilei ce ajunge la termocentralele beneficiare. Astfel, când cererea este crescutã, cãrbunele ajunge la CEH fãrã sã mai fie trecut prin preparatie, chiar dacã puterea caloricã este mai scãzutã. Dacã nu ar fi fost aceastã situatie vindeam si cu 3400 de Kcal (n.r. fatã de valoarea optimã de 3.600). Asa, trebuie sã îl bag prin preparatie, iar acolo gradul de recuperare este de 41 – 42 la sutã si mai plãtesc si costurile de preparare”, a mai spus Drãgoescu.

Îngrijorare în rândul sindicatelor

Sindicatele din minerit si-au exprimat îngrijorarea fatã de aceastã situatie si cred cã ar trebui gãsite si aplicate politici favorabile mineritului din Valea Jiului. Zoltan Lacatas, presedintele celui mai vechi sindicat activ din zonã, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, este de pãrere cã trebuie luatã în calcul componenta socialã, iar România ar trebui sã îsi protejeze propriile resurse si sã avem chiar surplus de productie, pe cât posibil. „Dupã aceastã perioadã de concediu de odihnã obligatoriu, existã si riscul concediului fãrã platã sau al somajului tehnic. (…) Fãrã sprijin politic si fãrã ca ministerul de resort si Guvernul sã aibã privierea îndreptatã spre resursele noastre strategice nu se poate întâmpla nimic bun. Trebuie neapãrat luate decizii de relansare a productiei de energie pe huilã”, a declarat Lacatas. Acesta spune cã, în caz contrar, s-ar putea rupe echilibrul în sistemul energetic, iar acest lucru este greu, dacã nu imposibil de remediat. „E ca si un organism. Când un organ este bolnav, poate îmbolnãvi întreg organismul”, a precizat liderul LSMVJ.

Carmen Cosman