În perioadele secetoase, cursul râului Jiet este din ce în ce mai mic. Mai mult, acesta devine un firicel de apã. Reprezentantii de la Apele Române spun cã deocamdatã nu existã probleme din cauza faptului cã debitul râului scade, însã s-a constatat o altã problemã. Este vorba de faptul cã Barajul Vidra este alimentat din acest curs de apã, drept pentru care debitul râului scade pe zi ce trece.
”Deocamdatã am semnale cã nu sunt afectati, am discutat si cu conducerea SC Apa Serv si acolo în Cheile Jietului este o captare care alimenteazã statia de pe Jiet cu apã, debitele sunt scãzute dar nu pun deocamdatã în pericol alimentarea cu apã a populatiei. Vorbind în aval de albia râului Jiet cã este aproape secatã, fenomentul este întâlnit în fiecare an, se stie cu ani în urmã cã existã o captare unde debitul Jietului este preluat si dus pe Lotru.
Este o acumulare complexã cu foarte multe derivatii si din Gorj si din Jiet. Noi am avut discutii si cu cei de la Râmnicul Vâlcea si existã un protocul În asa fel încât în perioadele secetoase ei nu ar avea voie sã preia aceastã cantitate de apã din Jiet pentru cã în cazul de secetã prioritatea este alimentarea cu apã a populatiei.
Dacã vom avea probleme vom face controale si pe Jiet în sus la captarea celor de la Lotru”, a declarat Sorin Corici, sef Sistem Hidrotehnic Valea Jiului.
Cei de la societatea de apã din Valea Jiului întãresc spusele reprezentantilor de la Apele Române. Deocamdatã nu existã probleme la alimentarea cu apã potabilã a populatiei din cauza debitului scãzut a Jietului.
”La ora când vorbim, peste tot, toate statiile, au apã îndeajuns ca sã putem functiona si ca cetãtenii din Valea Jiului sã aibã apã la robinete. Deocamdatã nu existã niciun impediment ca statia de la Jiet sã functioneze. Functioneazã asa cum trebuie”, a declarat directorul general al SC ApaServ Valea Jiului, Costel Avram.
În ceea ce priveste alimentarea cu apã a barajului de la Vidra reprezentantii Apelor Române au efectuat mai multe controale.
”Împreunã cu SC ApaServ am fãcut controale sus la captarea de la Jiet si am constatat cã acea stavilã de multe ori se închide si apa este dirijatã cãtre acumularea Lotru.
Avem de gând sã facem controale mai dese de câte ori observãm cã debitul Jietului este scãzut.
Pe altã parte nu trebuie omis cã pe fondul unor perioade secetoase asa cum se anuntã, an de an nefiind precipitatii si debitul Jietului scade.
Pânã la chei existã un debit consistent dupã care în urma captãri în aval rãmâne un debit foarte mic”, a mai spus Sorin Corici.
Potrivit unui studiu, debitul râului Jiet scade în fiecare an cu câte 3 centimetri din cauza secetei. Nici în perioadele în care plouã situatia nu este mult mai bunã.
Monika BACIU