12Oamenii din Valea Jiului, care locuiesc în preajma Jiului au stat cu ochii pe albia apei, toatã ziua de marti. A plouat mult, dar nu s-au înregistrat probleme, desi cantitãtile de apã au fost mari. Totusi, ploile au venit dupã o perioadã canicularã si asta a ajutat sã nu se producã inundatii.
Marti dimineata, a plouat cu gãleata si, în termenii de specialitate, a fost cod meteo rosu de precipitatii. Asta înseamnã cã marti dimineatã s-au înregistrat precipitatii record.

Specialistii sistemului hidrotehnic din Valea Jiului spun cã a plouat cu aproape 30 de litri pe metru pãtrat într-o singurã orã, iar pe Jiul de Vest s-au întregistrat cele mai mari debite.
„Pot sã spun cã am fost sub atentionare de cod galben cu fenomene meteo imediate. În intervalul orar 8:10 – 9:40, marti dimineatã, s-a înregistrat în zona Bãrbãteni, 28,8 litri pe metru pãtrat. Este ceea ce numim noi meteo rosu pe precipitatii. Din fericire, pânã seara am avut doar avertizare de precipitatii. Totul s-a încheiat cu bine, au crescut nivelurile pe anumite cursuri de apã, dar nu s-au produs evenimente deosebite”, a declarat Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Apele Române din Valea Jiului.
Singurele probleme au fost legate de cantitãtile de apã ce au venit de pe versanti. Acolo, apele de munte s-au umflat si au fost portiuni unde s-au întregistrat debite crescute.12-1
Primãriile au fost avertizate din cauza fenomenelor imediate care au fost sesizate pe tot parcursul zilei de marti. „Albiile au avut capacitatea sã preia debitele, dupã canicula din ultimele zile si apreciez cã sunt posibile viituri pe râurile mici de munte si se pot produce mici inundatii”, a conchis Sorin Corici.
Ploile au dus la turbididatea apei
Statia de tratare a apei de pe Taia a fost opritã ieri câteva ore din cauza turbiditãtii apei. Celelalte statii din Valea Jiului nu au întâmpinat probleme din cauza ploilor, conform reprezentantilor SC Apa Serv valea Jiului SA.
„Toate statiile functioneazã normal, mai putin statia Taia unde lucrãm cu reactivi, dar acest lucru nu pune probleme în alimentarea cu apã a orasului Petrila sau a pãrtii de Nord a Petrosaniului”, ne-a declarat Cristian Ionicã, director adjunct SC Apa Serv valea Jiului SA. De altfel, pânã la orele prânzului, tot cei de la Apa Serv au afirmat cã nu au avut sesizãri cu privire la canalizare.
Diana Mitrache
Luiza Andronache