Noaptea de 23 spre 24 iunie a fost SuperLuna, cu aspect iesit din comun, noapte în care forta de atractie a Lunii asupra Pãmântului a fost la cote maxime, iar cea mai frecventã reactie asupra organismului uman a fost insomnia. Ne-am aflat, noi, pãmântenii, între lunã si soare…
De circa douã zile foarte multã lume se plânge de o stare generalã de disconfort, de nervozitate si insomnii, de respiratii cu dificultate si obosealã. Multi au invocat canicula zilelor trecute, altii cã ceva este în atmosferã si se pregãteste ceva. Acestia sunt meteosensibilii, si au avut dreptate! Ieri, mai precis în noaptea de 23 spre 24 iunie a fost SuperLuna, noapte în care forta de atractie a lunii a fost la cote maxime.
SuperLuna, fenomen astronomic care are loc la fiecare 14 luni, în timpul cãruia satelitul natural al planetei noastre se aflã în faza de Lunã plinã si apare mai mare si mai strãlucitor decât în oricare altã noapte din 2013.
Fenomenul de SuperLunã, care oferã satelitului natural al Terrei un aspect iesit din comun, este adeseori asociat în credinta popularã cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundatii, taifunuri si cicloane, informeazã cnet.com, iar meteo sensibilii simt o stare acutã de disconfort. Pe 23 iunie, Luna a apãrut mai mare si mai strãlucitoare ca de obicei si s-a aflat la cea mai micã distantã fatã de Terra din întregul an – 356.991 de kilometri.
În ciuda scenariilor apocaliptice legate de SuperLunã existente în credinta popularã, cercetãtorii de la NASA au anuntat cã nu au descoperit nicio corelatie directã între dezastrele naturale de pe Terra si apropierea Lunii de Terra.
În timpul fenomenului de SuperLunã, Pãmântul, Soarele si Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lunã si Soare. Fortele gravitationale exercitate pe Terra de Lunã si Soare determinã cresterea si scãderea mareelor, fapt care i-a determinat pe ”fãuritorii de teorii” sã creadã cã existã o legãturã între SuperLunã si calamitãtile naturale.
Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de SuperLunã sunt doar cu câtiva centimetri mai înalte decât cele produse în noptile obisnuite. Dar tocmai aceste cresteri a mareelor sunt invocate de persoanele meteosensibile, care spun cã dacã asupra planetei existã o influentã, cu sigurantã existã si asupra organismului uman.
Consultant, dr. Garofita Nicolae, medic specialist medicina de familie,S.C. Garomed SRL, spunea printre altele cã meteosensibilitatea este un strigãt de alarmã al organismului. Concret, meteosensibilitatea este declansatã de câmpurile electromagnetice, dar si de starea generalã de sãnãtate. Aceste câmpuri electromagnetice sunt de fapt cele care duc la variatii ale tensiunii arteriale si probleme circulatorii, la dureri de cap si stãri de epuizare fizicã, somnolentã, depresii, ameteli, dificultãti de concentrare sau insomnie, la dureri osteoarticulare. Copiii care suferã de meteosensibilitate sunt somnolenti si iritabili.
Si cum SuperLuna înseamnã o fortã de atractie mult mai mare exercitatã de Lunã asupra pãmântului, si organismul uman a resimtit la acest lucru. Insomnia a fost cel mai frecvent
disconfort…
În 2013 au mai fost deja câteva SuperLuni, însã niciuna dintre ele nu s-a produs în timpul fazei de Lunã plinã. Potrivit site-ului EarthSky, o altã Lunã plinã la fel de apropiatã de Terra va putea fi vãzutã abia în august 2014.
Ileana Firtulescu