Mina muzeu de la Aninoasa, care se amenajeaza pe amplasamentul fostei exploatari de carbune, asteapta finantare pentru continuarea lucrarilor. Constructorul a primit pana acum banii pe toate lucrarile executate, dar daca pana in martie nu vin si alte fonduri, mina – muzeu va ramane si fara paza.

Cel mai ambitios si inedit proiect turistic implementat in judetul Hunedoara asteapta finantare pentru continuarea lucrarilor.

Este vorba despre amenajarea primei mine – muzeu din Romania, unde turistii pot sa vada, pe viu, cum se lucreaza in mineritul Vaii Jiului. Un proiect unic in Romania, finantat in mare parte de Banca Mondiala si care se construieste pe „scheletul” fostei Exploatari Miniere de la Aninoasa„ inchisa din cauza ca era nerentabila.

Odata cu finalizarea acestui proiect turistic, orasul Aninoasa s-ar putea relansa, dupa ce s-a adancit in datorii odata cu pierderea principalului contribuabil de la bugetul local.

Reluarea lucrarilor, intrerupta pe perioada iernii, ar urma sa se faca in ultima decada a lunii martie, dar daca finantarea nu va veni fosta unitate miniera va ramane si fara paza.

„Am inteles ca s-a semnat prelungirea memorandumului si asteptam finantarea in luna martie.

In mod normal, in ultima decada a lunii martie ar trebui sa ne apucam sa continuam lucrarile pe partea interioara, pentru ca in exterior toate cladirile sunt facute. Mai avem la interior in sensul ca in fostul depozit de explozibil trebuie sa pregatim galeriile si abatajul frontal.

Deocamdata avem paza, care este pusa de societatea care a lucrat pana in decembrie. Dar, daca nu se da drumul la bani, in 31 martie firma isi ridica si paza si atunci paza trebuie asigurata de noi”, a explicat primarul orasului Aninoasa, Ilie Botgros.

Pana acum, s-au executat lucrari in valoare de 3,2 milioane de lei, bani care au fost inghititi de ecologizarea fostului perimetru minier, precum si de reabilitarea cladirilor exterioare care sunt cuprinse in mina – muzeu, respectiv casa masinii de extractie cu masina de extractie, doua hale care au apartinut unitatii miniere, fosta statie de salvare miniera, tunelul care ducea minerii de la sala de apel pana la putul principal si putul principal. Dar, pentru finalizarea proiectului mai este nevoie de inca aproximativ 4 milioane de lei.

Proiect generos

Proiectul de ecologizare a Minei Aninoasa si transformare a unei parti in muzeu a fost evaluat la 2,2 milioane de dolari. Proiectul este finantat in proportie de 85% de Banca Mondiala, in timp ce Guvernul Romaniei are o cota de 15% pentru finantarea lucrarilor. Mina Aninoasa a fost inchisa in urma cu aproape cinci ani, din cauza ca nu mai era rentabila. De atunci a intrat intr-un amplu program de conservare. In locul ei, administratia locala si-a propus sa amenajeze prima mina muzeu din Romania, unde sa se poata practica turismul subteran. Banca Mondiala a fost interesata de proiect si l-a aprobat spre finantare. Fondurile sunt nerabursabile si, mai mult decat atat, tot organismul international va suporta toate cheltuielile timp de doi ani. Muzeul subteran va avea o suprafata de doua hectare si va fi amenajat exact ca o veritabila mina: cu utilaje, vagoneti si lampase.

Carmen Cosman