Din luna mai, cinci personalitãti ale Vãii Jiului fac parte din grupul de lucru sectiunea cãrbune-minerit din cadrul Consiliului National Român al Comisiei Mondiale de Energie. Hotãrârea a fost luatã ca urmare a work shop-ului de la Petrosani, din luna aprilie.
Consiliul National Român al Comisiei Mondiale de Energie (CNR-CME) are ca membri câteva personalitãti ale Vãii Jiului, sau oameni implicati într-un fel sau altul în producerea si furnizarea energiei, dar acestia nici mãcar nu participau la dezbaterile din cadrul conferintelor sau comisiilor de lucru, care aveau loc în vederea gãsirii solutiilor si strategiilor în energia româneascã, corelate cu lumea.
În urma workshop-ului, care a avut loc la Petrosani, în luna aprilie, cu scopul de a realiza o dezbatere stiintificã, cu participare reprezentativã, care sã nascã solutii prin care mineritul sã contribuie la dezvoltarea durabilã a Romaniei si implicit sã salveze Valea Jiului, au luat nastere o serie de concluzii optimiste.
Un punct al acestor concluzii spune:
”Sã se înfiinteze un ‘Consiliu Stiintific Consultativ pe probleme de minerit si energie’ la nivel national, care sã functioneze pe lângã Ministerul Economiei, în competenta cãruia sã intre discutarea problemelor strategice ale dezvoltãrii mineritului si energeticii si analiza proiectelor de legi si a hotãrârilor privind industriile minierã si energeticã. Consiliul va avea menirea de a contribui la sustinerea ministerului în analiza si luarea deciziilor în marile probleme de valorificare a resurselor minerale si energetice ale tãrii. Din consiliu ar urma sã facã parte cei mai reprezentativi specialisti din învãtãmântul superior, cercetare si productie”.
Si a venit luna mai, lunã în care au si fost numiti în grupul de lucru minerit-energie specialisti în domeniu, din Valea Jiului. Cinci persoane, de pe patru paliere de pregãtire si experientã, au fost alese, respectiv Ioan Gâf Deac, Nicoale Ilias, Valeriu Plesea, Gheorghe Chiril si Mircea Beldea. Astfel a fost acoperitã paleta guvern-învãtãmânt superior-cercetare-productie, din cadrul grupului de lucru cãrbune minerit al Consiliului National Român al Comitetului Mondial al Energiei, for unde iau nastere strategiile energetice nationale si solutiile pentru fiecare sector energetic functie de resursã. În fapt, s-a reactivat acest grup de lucru necesar ministerului în luarea deciziilor.
Vom vedea în viitor dacã ministeriabilii vor si tine seama de acest grup de lucru la nivel înalt.
Ileana Firtulescu