“Mi-a dat  Dumnezeu charisma sã fac bani”. Asa declara afaceristul Alin Simota, în urmã cu vreo sase ani, adicã în perioada în care procurorii de la Crimã Organizatã spun cã ar fi debutat grozãviile pentru care Simota a fost retinut dupã descinderea în fortã a oamenilor legii din judetul Alba.

Charismã se prea poate sã îi fi dat Dumnezeu, dar, cu sigurantã, banii sunt ingredientul principal care i-a atras în jurul lui pe cei anchetati acum împreunã cu patronul echipei Jiul Petrosani, considerati a  fi locotenentii lui sau oameni bun la treburile murdare. În primul “lot”, din luna mai, au fost sãltati de mascati fosta lui nevastã, Mirela Litera, sotul acesteia si fostul bodyguard al lui Simota – Cristian Litera (considerat unul dintre liderii grupãrii), Cãtãlin Penciuc – de asemenea bodyguardul lui Simota, Mihai Ciobanu si Florin Micluta. Dupã descinderile de marti dimineata, alãturi de Simota s-a cerut arestarea preventivã pentru încã patru

persoane, respectiv Ioan Petru Moldovan, Mihãitã Mircea Varodi, Florin Muntean si Gheorghe Bota. Surse apropiate anchetei spun cã toti acestia ar fi avut calitatea de “locotenenti” ai patronului echipei Jiul, adicã oamenii pusi sã facã treburile “murdare” comandate de Alin Simota. Iar acuzatiile aduse grupãrii infractionale nu sunt deloc putine. Procurorii vorbesc despre acte de violentã maximã, cãmãtãrie sau santaj. Practic, gruparea infractionalã era organizatã pe paliere de comandã si executie, specializatã în acte de violentã, santaj, cãmãtãrie, înselaciune, etc, iar procurorii au subliniat cã, la comanda lui Simota, au fost executate mai multe acte de violentã la comandã, rãpiri si santaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate  adresele unde se aflã datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca acestia sã-si retragã memoriile si plângerile formulate cãtre diverse institutii. Se observã cã, pe mãsurã ce ancheta înainteazã, ies la ivealã noi amãnunte. Sã nu uitãm cã în mai, când a cãzut “gruparea Litera”, faptele erau descrise ca fiind 2011, pentru ca la momentul actual sã se ajungã la perioada 2007 – 2011. Iar cercetarea penalã este departe de a se fi încheiat.

Cine sunt locotenentii lui Simota

Alin Simota pare sã-si fi ales ajutoarele de pe protalul instantelor de judecatã. Sunt persoane care au fãcut cunostintã cu bratul lung al legii pentru diverse fapte, fie cã vorbim despre banale contraventii, ori agresiuni. Majoritatea celor cercetati în “Dosarul Simota” au mai avut procese penale pentru ultraj contra bunelor moravuri, vãtãmãri corporale ori loviri si alte agresiuni. Iar Cristian Litera este cel ami “titrat” dintre toti în acest domeniu. Cristian Litera a ajuns renumit în zonã dupã ce patronul clubului Jiul Petrosani, Alin Simota, l-a adus din Deva la Petrosani, la echipa de fotbal. Litera se liberase de putin timp din închisoare, unde a stat dupã comiterea unui jaf armat cu cagula pe fatã la o benzinãrie din Deva, iar Simota era un  apropiat al tatãlui acestuia, fost ofiter la Unitatea de Genisti din Deva.  Nici la Petrosani Cristian Litera nu a stat linistit, însã, si s-a remarcat pe deplin dupã ce, în august 2007, împreunã cu o altã gardã de corp, l-a cãlcat efectiv în picioare pe un fost fotbalist de la Jiul, Mihai Lungan, pentru cã acesta refuza sã-si prelungeascã întelegerea cu clubul din Luncã.

Un an mai târziu numele lui Litera a fost din nou vehiculat într-un caz legat tot de o agresiune. La finele lunii decembrie 2008, fostul consilier local PDL din Petrosani, Paul Gherasim, a ajuns în stare gravã la un spital din Capitalã, dupã ce a fost bãtut cu bestialitate de patru persoane, incidentul având loc în fata blocului în care locuieste victima. Doar unul dintre agresori a rãspuns pentru incident, în baza unei expertize ADN efectuate pe cagula smulsã de Gherasim în încãierare. Ulterior, Gherasim a sustinut cã nu acesta a fost vinovatul si a fost chiar condamnat pentru mãrturie mincinoasã, pentru ca acum sã recunoascã faptul cã s-a temut pentru viata lui si din acest motiv a întors depozitia datã organelor de cercetare. “Da, mi-a fost fricã. Cui nu i-ar fi fost?! Dupã ce te-au bãtut si dupã ce vezi atâtea cazuri nerezolvate – precum ‘Manechinul’ sau un alt bãiat din Deva al cãrui nume îmi scapã acum -, normal cã te temi”, sustine acum Paul Gherasim.  El a recunoscut cã, si dupã agresiunea produsã asupra lui au mai fost amenintãri si intimidãri si din acest motiv a preferat sã ascundã adevãrul.

Cine e Alin Simota

Dupã ce o lungã perioadã de timp s-a ocupat doar de afaceri, Alin Simota intrat în politicã în anul 2008 si a dorit sã ajungã primar al Petrosaniului, avându-l de-a dreapta mai mereu pe Cristian Litera. Nu a reusit sã-l învingã pe Tiberiu Iacob – Ridzi, dar a ajuns în schimb consilier judetean. În 2012, dupã terminarea mandatului, a candidat pentru postul de consilier local pe listele USL si se spunea cã este favorit chiar pentru fotoliul de viceprimar, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, fiind preferatã o altã reprezentantã a PNL Hunedoara. Simota a fost presedinte al PNL Petroani dupã ce a câstigat alegerile organizate la finele lunii martie 2011, fiind si singurul candidat. A asigurat, însã, interimatul din 2009, când a mai fost ales în aceastã functie, dar alegerile au fost contestate si nu s-a mai organizat un alt tur de scrutin. Anul acesta, însã, în 25 martie a renuntat la conducerea organizatiei, dupã mai multe neîntelegeri

dintre el si liderii politici de la Deva, însã a rãmas în structura de conducere judeteanã a partidului.

Carmen Cosman