Politicienii au intrat in febra pregatirilor alegerilor locale. Prima faza, activitatea publicitara, respectiv editarea materialele promotionale gen afise, bannere sau pliante. Numai ca, staff-urile de campanie ale partidelor politice s-au trezit ca producatorii de hartie, poliplan si mase plastice au avertizat in urma cu cateva zile firmele care au ca obiect de activitate publicitatea ca, in perioada campaniilor electorale, orice fel de comanda de material se va achita in avans. Adica, pe principiul in campanie “Bani jos, ochii la usa!” -„Da’ ce? Platim inainte, ca la curve!?”, a fost reactia unui lider de partid. Raspunsul a venit prompt din partea unui patron de firma: „ -Acum patru ani am dat faliment din cauza „teparilor” vostri care au comandat afise si bannere si nu le-au platit!”

Decizia firmelor de a nu mai accepta comenzi de la politicieni decat cu plata in avans vine dupa ce in campaniile din 2008 si 2009, sumele neachitate firmelor din publicitate de catre diverse partide au depasit suta de milioane de euro.

P DL ii da bice cu schimbarea culorii si a siglei

Democrat-liberalii nu au renuntat la gandul de a se rebrandui. Lideri PD-L de la centru vor sa-si schimbe culoarea portocaliu, dar si trandafirului din sigla, sens in care presedintilor de filiale li s-a cerut sa-si exprime in acest sens punctele de vedere.

Fiecare presedinte de organizatie judeteana isi va spune punctul de vedere privind schimbarea culorii si a siglei. Daca sustine schimbarea lor, iar daca da, ce variante prefera, au declarat pentru rtv.net surse din conducerea partidului. Potrivit acestora, nu este exclus ca, in functie de cum va decurge centralizarea acestor puncte de vedere si care dintre ele vor fi majoritare, sa se ia o decizie chiar in cursul acestei saptamani.

Culorile vehiculate sunt verdele, albastru, dar exista inca sustinatori ai culorii actuale, portocaliul. In ceea ce priveste sigla, trandafirul, considerat un simbol eminamente de stanga, acesta ar putea fi schimbat cu inima, simbolul Partidului Popular European.

UNPR solicita 25% din locurile unei viitoare uniuni PDL-UNPR

In aceasta perioada, PDL,in disperare de cauza, negociaza cu toti posibilii parteneri pentru o posibile alianta care sa se numeasca Miscarea Populara. Dupa ce PNTCD (aripa Lupu-Pavelescu-Milut) si PER au pus drept conditie eliminarea UNPR dintr-o viitoare colaborare pe motiv ca sunt socialisti, democrat-liberalii au aflat care sunt si pretentiile actualilor parteneri.

Pe surse, oamenii lui ministrului Gabriel Oprea ar fi pus o conditie greu de digerat de PD-, si anume -25% din viitoarele liste comune, atat la locale, cat si parlamentare.

O alianta electorala este dorita foarte clar de ambele partide, sustin anumiti lideri UNPR, dar pentru alegerile locale din iunie se pare ca nu mai este timp de parafare la tribunal a unei noi structuri politice, motiv pentru care in batalia electorala se va intra doar cu un acord politic de tip „gentlemen’s agreement”. Se urmareste stabilirea unor candidati unici pentru functiile de primar, mai ales in localitatile unde actualul edil este cotat cu sanse mari la recastigarea mandatului.

In alta ordine Dan Diaconescu a primit ordin de la Cotroceni sa rupa cat mai mult din electoratul USL, iar Becali … vrea si el un PPDD.

Marius MITRACHE