Aprobarea bugetului pentru Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului este un prim pas spre concedierea colectivã ce va avea loc în aceastã varã. Minerii vor fi disponibilizati, iar în paralel, conducerea SNÎM a contractat servicii pentru ca ortacii sã aibã oaltã alternativã la somaj. Potrivit directorului general al SNÎM, Petre Drãgoescu, bugetul cuprinde si sumele compensatorii, dar mai sunt pasi de urmat.

„S-a mai fãcut un pas, dacã a venit bugetul.Ordonanta a fost aprobatã, urmeazã ca în acele 60 de zile de la publicarea ei, dar a apãrut un „dar” – cel care se referã la stagiul de

cotizare la grupa specialã de muncã a  disponibilizatilor, care beneficiazã de adaosuri în completare. A fost o scãpare si acum s-au fãcut toate diligentele spre ministerele de resort si Parlament, ca prin Legea care aprobã aceastã Ordonantã sã se facã si corecturile de rigoare, pentru a putea sã fie viabil planul”, a declarat Petre Drãgoescu, directorul

general al SNÎM.

4-1Disponibilizãrile de personal la minele din Valea Jiului vor avea loc în jurul datei de 1 septembrie. Oamenii vor pleca de la unitãtile miniere care sunt pe lista de închidere pânã în 2018. Pentru cã legea o cere, minerii au fost deja intervievati cu privire la planurile de viitor, de dupã disponibilizare, iar cei care oferã servicii de profil au fost deja contactati de reprezentantii Societãtii de Închideri de Mine din Valea Jiului.

„Noi am cerut tuturor celor care au posibilitatea de a face reconversie profesionalã sã ne trimitã oferte si am fãcut un chestionar pe care l-am înmânat fiecãrui miner aflat pe lista de disponibilizare, ca sã aflãm, în primul rând, dacã vrea sã fie recalificat, iar celor care si-au manifestat dorinta, le-am dat posibilitatea sã opteze pentru propunerile ce au venit de la aceste institutii”, a mai adãgat Drãgoescu.

Minerii care se disponibilizeazã au, aproape 45 de ani si sunt în pragul pensionãrii, dar multi sunt apti sã mai lucreze, tocmai de aceea ar putea sã se recalifice gratuit pe perioada de dupã disponibilizare, când intrã în somaj.

Diana Mitrache