Gafe si confuzii, rea credintã sau lipsa capacitãtii de a întelege sunt aprecierile colegilor din Parlament la adresa senatorului PP-DD de Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu. Acesta a atacat Comisia de revizuire a Constitutiei pentru cã nu au fost admise amendamentele grupului parlamentar al PP-DD.

Grea viatã are senatorul PP-DD de Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu. Presa centralã îl cautã ”la viatã” si nu-l iartã. Asa se îmtâmplã si acum când Comisia parlamentarã de revizuire a Constitutiei nu a prea luat în seamã amendamentele propuse de grupul PP. Haralambie Vochitoiu a iesit public si a acuzat clasa politicã, respectiv USL, cum cã îsi urmãreste doar interesele proprii în dauna celor nationale.

Astfel, la rubrica Trompeta Carpatilor, Andreea Cristescu, scrie în Cotidianul:

”Ce face un senator anonim: îsi dã cu pãrerea despre revizuirea Constitutiei”.

1-1 ”A auzit cineva de Haralambie Vochitoiu? Nu foarte multã lume. Doar cei care au analizat lista deputatilor si senatorilor care au intrat în Parlament pe locurile suplimentare oferite cu larghete de o lege electoralã defectuoasã si eventual unii cititori ai presei locale din Hunedoara. Numai cã acestia din urmã au aflat lucruri nu tocmai mãgulitoare despre noul ales al judetului(…) Ei bine, ce i-a trecut prin cap lui Haralambie Vochitoiu, ajuns prin logica algoritmului parlamentar membru în comisia de revizuire a Constitutiei. Nici mai mult, sã facã aprecieri despre activitatea comisiei, unde nu am auzit, vãzut vreo stire din care sã reiasã cã domnia  sa are vreo idee beton privind revizuirea.

ªi ce credeti cã atacã respectivul senator al lui Dan Diaconescu? Cititi aici: „Dupã douã zile de lucru ale Comisiei putem spune cã majoritatea USL nu doreste nimic altceva de la revizuirea Constitutiei decât regionalizarea si adaptarea între relatiile institutionale – presedinte-Parlament-Guvern”. Te crucicesti când vezi o astfel de declaratie. ªi te crucesti când mai vezi cã a si fost bãgat în seamã pe ici pe colo de câte un amator din media, iubitor de fanfaronadele lui DD. Adicã dl. Vochitoiu nu este de acord cu problemele pe care întreaga clasã politicã este de acord, adicã reglementarea relatiilor dintre principalele institutii ale statului, pentru a nu mai da posibilitatea unui comportament a la Bãsescu. ªi nu este de acord nici cu regionalizarea, adicã singura formã de modificare administrativ-teritorialã care poate asigura din 2014 atragerea fondurilor europene. Nu mai punem la socotealã si faptul cã exact ce nu-i place dlui Vochitoiu reprezintã o parte dintre putinele recomandãri ale UE care sunt cu adevãrat utile”.

Amendamente ”nerusinate” respinse

Comisia a admis multe amendamente care se preteazã a fi stabilite clar prin Constitutie, dar a si respins chestiuni care pot produce derapaje, cum ar fi ”rolul special în istoria si viata poporului” al Bisericii, dar si institutia cãsãtoriei ”dintre soti”, care ar fi permis cãsãtoria dintre persoane de acelasi sex.

Precizãm cã, printre alte amendamente, membrii Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei au adoptat, miercuri, un amendament, propus de Forumul Constitutional, care prevede cã mijloacele de comunicare în masã au obligatia de a declara public sursele finantãrii si structura actionariatului.

Un alt amendament, care prevedea recunoasterea rolului istoric al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), depus de BOR si asumat de deputatul UNPR Gheorghe Emacu, nu a primit votul favorabil din partea membrilor Comisiei de revizuire a Constitutiei. Propunerea ar fi amendat Articolul 29 astfel: “Statul recunoaste rolul special al Bisericii Ortodoxe Române în istoria si viata poporului român”.

În viitor, profanarea drapelului national va fi sanctionatã, potrivit unui amendament adoptat cu 16 voturi pentru si douã abtineri. „Sunt interzise de lege defãimarea tãrii si a natiunii, profanarea drapelului national, îndemnul la rãzboi, la urã nationalã, rasialã, de clasã sau religioasã, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violentã publicã, precum si manifestãrile obscene, contrare bunelor moravuri“, se mentioneazã în amendamentul adoptat.

Comisia a adoptat si un amendament care prevede cã familia se întemeiazã pe cãsãtoria liber consimtitã între „un bãrbat si o femeie“, sintagmã care înlocuieste cuvântul „soti“, prezent în textul actual al Legii fundamentale.

Vochitoiu ori nu întelege, ori e rãu intentionat

Cu toate acestea, Haralambie Vochitoiu, sustine cã nu sunt importante amendamentele acceptate de Comisie, cã sunt doar de nuantã, nerelevante.

‘’Se pare cã, în ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, lucrurile evolueazã spre o directie pe care nu ne-am dorit-o si nu am crezut-o. Adicã majoritatea USL respinge toate amendamentele, sau aproape toate, venite din partea celorlalte formatiuni politice si, ce este cel mai grav, si din partea Forumului Constitutional, care de fapt înseamnã

propuneri venite din partea românilor care au fost chestionati si au participat la dezbaterile organizate pe tema revizuirii’’, a sustinut, miercuri, senatorul PP-DD, Haralambie Vochitoiu.

Colegii parlamentari spun cã Vochitoiu ori nu întelege, ori este rãu intentionat cu privire la faptul cã a fost adoptat un amendament initiat de grupul PNL – conform cãruia si pentru vârsta sau orientarea sexualã sunt interzise discriminãrile – afirmând cã aceastã modificare ar putea deschide ”o cutie a Pandorei” si aceasta ar fi cãsãtoria între sexe. Liberalii au spus cã este o aberatie, pentru cã s-a stabilit clar ‘cãsãtoria liber consimtitã între un BÃRBAT si O FEMEIE’. Deci, vorbe în vânt, acuzatii gratuite pe ceea ce nu existã!!”

Ileana Firtulescu