Din ce în ce mai multi copii din blocul social al Petrosaniului sunt bolnavi – le-au apãrut bube pe corp si le cade pãrul. Se presupune a fi un” virus al mizeriei”. Acestia se joacã printre animalele care pasc în voie si haitele de câini vagabonzi, printre gunoaiele aruncate la întâmplare de locatari dar si de lucrãtori ai Primãriei, desi Primãria Petrosani a fãcut eforturi pentru ca locul sã arate unul civilizat.

Locuitori ai blocului social din fosta cazarmã din Petrosani, respectiv  imobilul de pe str. Tudor Vladimirescu, bl. D3-16, se plâng de ceva vreme cã li se îmbolnãvesc copiii si nu stiu de la ce. Multi spun ce presupun si medicii de familie, conform declaratiilor lor, cum cã ar fi vorba de un virus. Boala se manifestã cu aparitia unor bubite pe corp si cu cãderea pãrului, altii cu febrã si aceleasi pete pe corp. Pãrinti ai copiilor în cauzã invocã faptul cã pruncii lor se joacã în preajma imobilului înconjurati de animale, în special haite de câini care îsi fac veacul în zonã.

1-1Angela Voina, locuieste într-o garsonierã cu cei patru copii. Aceasta spune cã a fost la medicul de familie, care i-a prescris un tratament si i s-a dat trimitere si la medicul dermatolog si o listã întreagã a analizelor ce trebuie sã le facã pentru a se putea stabili exact care este cauza bolii copiilor în vârstã de 3 si 9 ani. Doar cã toate acestea costã si veniturile familiei se axeazã în principal pe alocatia celor patru copii.

”Am fost la Spital, apoi la Primãrie pentru a solicita un ajutor de urgentã, pentru cã toate investigatiile costã bani. Am fost si la dermatolog. Doi copii sunt bolnavi, iar unuia a început sã-i cadã pãrul si are bube pe corp. La primãrie mi s-a spus cã doar luna viitoare pot fi programatã si nu stiu ce si cum sã fac. Cred cã este din cauza cã acesti copii se joacã afarã si animalele pasc în jurul lor, sunt câinii care se adunã pe aici. E vorba de un virus, ceva. Fac tratament copiii, dar nu are nici un rezultat. Aici sunt mai multi copii bolnavi si nu se stie de la ce. Este adevãrat cã si unii locatari sunt de vinã cã nu pãstreazã curãtenia, dar asta e altceva. Rãu, foarte rãu e cã ni se îmbolnãvesc copiii” – a declarat Angela Voina, 38 de ani, locatarã a blocului social D3, Petrosani.

1-2Se spune cã atunci când esti sãrac si mai esti si puturos, nu te mai ajutã nimeni. Lucrãtori de la Apa Serv, pentru a ajunge la apomentre sau pentru a face reparatii, trebuie întâi sã goleascã gunoiul aruncat de locatari. Mizeria troneazã în zonã. Nici lucrãtorii Primãriei nu sunt mai breji. Dupã toaletarea copacilor, resturile au ajuns sã zacã în aceeasi zonã. La fel se întâmplã cu molozul provenit din demãlãri, desi Primãria Petrosani a suportat cheltuieli mari pentru civilizarea blocului în cauzã, iar Apa Serv a fãcut numeroase concesii cu acelasi scop.

Ileana Firtulescu