Salvamontistii din Retezat au cinci mãgãrusi pe care-i folosesc la aprovizionarea refugiilor si punctelor Salvamont cu materiale necesare misiunilor dar si cu hranã pentru salvatorii montani ce asigurã permanenta în masiv. Animalele de povarã sunt pretuite de salvatori si fac de cinci ani echipã bunã cu ele.
Mãgãrusii au fost achizitionati de Serviciul Judetean Salvamont Hunedoara în anul 2008, pentru cã salvatorii montani care lucreazã în Muntii Retezat au de strãbãtut pe potecile de munte zeci de kilometri, pânã la refugii. Transportul hranei si a materialelor de prim ajutor erau un adevãrat calvar si se fãceau cu dificultate. Cum doar un elicopter ar fi putut face aprovizionarea cu tot ce este necesar la un refugiu din zonele sãlbatice, iar închirierea unui aparat de zbor iesea din discutie, solutia a fost gãsitã la ciobanii din masiv care-si duc de secole toate proviziile cu ajutorul mãgãrusilor. Astfel, Iancu Mare, Iancu Mic, Teddy, Gilda, Crina si Viorica, sase mãgãrusi au ajuns sã facã parte din serviciul de salvare montanã. Unul dintre ei a murit de bãtrânete, însã ceilalti cinci îsi duc misiunile la capãt ca în prima zi.
„Avem mãgãrusii si ne ajutã foarte mult pe traseul Gura Zlata- Zãnoaga. Duc proviziile, materialele de salvare si tot ce trebuie transportat acolo, pentru cã este un traseu de sase ore si sã duci proviziile în spate este destul de greu”, ne-a declarat Ovidiu Bodean, seful Serviciului Judetean Salvamont Hunedoara.
Ar putea fi folositi si la salvare
Cei cinci mãgãrusi, pe lângã transportul materialelor ar putea ajuta, în situatii extreme, si la misiunile de salvare. „Pot fi folositi, însã din pãcate nu este legal sã transporti accidentatul decât cu mijloace autorizate conform noilor reglementãri. Acum, dacã are unul o entorsã ai putea sã-l folosesti, sã-l urci pe mãgar. Totusi, conform normelor de acordare a primului ajutor calificat, nu avem voie sã folosim decât tãrgile speciale din dotare pentru asa ceva”, mai spune salvatorul montan. Ajutorul dat de animalele de povarã salvamontistilor nu rãmâne nerãsplãtit. Salvatorii se îngrijesc de animale încât sã nu le lipseascã hrana si adãpostul. „Mai avem cinci mãgãrusi, au fost sase dar unul a murit de bãtrânete. Noi ne ocupãm de ei, vara le facem fân, mergem si vorbim cu sãtenii sã ne dea tulei de la porumb. Iarna îi coborâm în Sãlas, acolo am un prieten si-i tinem la grajdurile lui, iar noi le ducem fânul pentru hranã”, a mai spus seful Salvamont Hunedoara.
Mãgãrustii folositi de salvatorii montani în Retezat pot transporta, fiecare, circa o sutã de kilograme de materiale si alimente pe potecile înguste ale masivului. Salvamontistii mai spun cã animalele sunt foarte docile, s-au adaptat în munte si chiar au învãtat traseul de cinci ore pe care îl parcurg, între Cabana Gura Zlata si Refugiul Zãnoaga. Animalele de povarã au costat la achizitie între 200 si 300 de lei bucata si deja erau obisnuiti cu muntele pentru cã au fost luati de la ciobanii din zona Retezatului. Tot de la ciobanii din Retezat care se ajutã de mãgãrusi de sute de ani, salvatorii montani au învãtat cum sã lege desagii cu alimente si materialele transportate cu mãgarii si cum pot tine animalele pe potecile de munte.
Maximilian Gânju