La nivelul judetului a luat nastere alianta sindicatelor din unitãtile ce formeazã Complexul Energetic Hunedoara. Aceasta este condusã de doi copresedinti – Zoltan Lacatas, LSMVJ si Ionel Ticula, Sindicatul Termoelectrica Mintia. Sindicatul Muntele a iesit la atac pentru a nu-si pierde membri.
În zilele de 31 si 1 iunie, a avut loc sedinta consiliului Nationale a Federatiei Sindicatelor din Energie, la care au participat si sindicatele afiliate din Valea Jiului si din judetul Hunedoara. Cu acestã ocazie s-a materializat o mai veche idee, aceea de a se coagula sindicatele din noua structurã energeticã, respectiv din cadrul Complexului Energetic Hunedoara – cele douã termocentrale Mintia si Paroseni, exploatrãrile miniere din cadrul Societãtii Nationale a Huilei si a Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. Participantii la nasterea acestei aliante sindicale au declarat cã era imperios necesar ca o datã cu transformãrile/reorganizãrile din acest domeniu sã se reorganizeze si sindicatele pentru a se plia pe noua structurã economicã.
Noua aliantã sindicalã are doi copresedinti – Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ si Ionel Ticula, presedinte Sindicatul Termoelectrica Mintia.
”La acest Consiliu National s-au pus bazele aliantei judetene a sindicatelor din energie, respectiv de la Paroseni, Mintia, SNH si SNÎM, pentru a purta discutii, negocieri cu factorii de decizie pe viabilitatea CEH si a productiei de huilã. Ce vrem noi? În primul rând locuri de muncã la nivelul de acum si o situatie socio-economicã stabilã, previzionatã a firmelor din cadrul CEH. Salariatii acestor unitãti pot opta pentru aceastã aliantã sindicalã. Am avut o discutie punctualã cu directorul general al Complexului, Daniel Andronache si cu staff-ul acestuia, la Deva, privind preluarea catitãtii de cãrbune de la minele din Valea Jiului si diligentele care trebuie fãcute pentru vinderea energiei pe o piatã reglementatã. Am stabilit ce si cum se va proceda, lând în calcul pierderile, dar si
necesitatea retehnologizãrii termocentralelor pentru a avea un pret al energiei acceptabil. Pentru tehnologizare existã varianta chinezã. Este necesar ca Guvenul sã emitã încã o ordonantã pentru o fluentã a activitãtii” – Zoltan Lacatas, colider a aliantei sindicale din energia judetului Hunedoara.
S indicatul Muntele pãcãleste oameni în timp ce apartine de Condescu si CEO
”Noi am fãcut acestã aliantã pentru salariati, pentru cã reprezentativitate avem, si mai ales pentru ca noi, cei din cãrbune, sã facem parte din aceastã casã care se numeste energie. Responsabilii nu mai vorbesc separat de cãrbune, de aceea trebuie sã fim acolo ca o componentã fãrã de care lantul spre producerea energiei sã nu poatã functiona. Nu putem sã fim în afara acestei entitãti din moment ce practic, economic, facem parte din ea. Sindicatul Muntele încearcã sã pãcãleascã salariatii ca sã treacã la ei pentru a avea acel 50+1% pentru reprezentativitate si au diferentiat oamenii, învrãjbindu-i si împãrtindu-i în tabere prin propunerea de prime diferentiate, prin tãieri salariale la cei de la suprafatã si TESA, existând clar un interes personal de pãstrare a scaunelor. Adicã sã meargã în sindicatul condus de Bebe Nica si ai lui. Sã nu uitãm cã ei au plecat din LSMVJ la greu si asta spune multe. Vreau sã transmit oamenilor cã au variante: Sã se lase pãcãliti de cei de la Muntele, de Nica, Temneanu si ai lor, care sunt afiliati la Condescu, la Federatia Mine Energie, dar din câte stiu nu plãtesc cotizatia. Codescu îsi apãrã si sustine ”teritoriul” si a fãcut corp comun cu unitãtile economice din Combinatul Energetic Oltenia. O a doua variantã a oamenilor de a alege este aceea de a ne vedea de Complexul din care facem parte, sã ne câstigãm locul si sã cerem ca productia de cãrbune sã fie preluatã, iar energia din huilã sã fie vândutã în limita a celor 400 de kW pe piata reglementatã. Liderii din energie sunt extrem de seriosi si deschisi spre reorganizarea sindicalã pentru a putea negocia eficient drepturile salariatilor si ne-au trata cu importanta cuvenitã încã de la început” – a precizat coliderul al Aliantei sindicale din energia judetului Hunedoara.
La Petrila au apãrut anunturi de denigrare a noii structuri, a noilor sindicate.
”Au apãrut diversiunile celor de la Sindicatul Muntele. La noi, la Mina Petrila, liderul Ioan Temneanu, mâna dreaptã a lui Bebe Nica, a afisat pe avizier un înscris unde spune oamenilor cã noi suntem afiliati la sindicatul din energie si uite cã ãia, desi le dãm o parte din cotizatii, nu ne preiau cãrbunele. Dar vrem nu vrem noi pe viitor va trebui sã trãim împreunã cu Mintia si Paroseni si solutia este sã gãsim solutii pentru a nu mai exista blocaje în preluarea cãrbunelui. Ce face Ioan Temneanu este un mod mizerabil de a pãcãli oamenii, având în vedere cã Muntele este afiliat la Condescu si ei dau banii, dacã îi dau, la cei din Oltenia. Apoi nu spune cã au propus ca oamenii sã munceascã 6 si chiar 7 zile pe sãptãmânã, în conditiile în care stocurile sunt mari, în loc sã negocieze o preluare a productiei în conditii si prin solutii care sã nu ne mai blocheze nici pe noi si nici termocentralele sã nu aibã probleme, pentru cã ele sunt cele care ni-l ard. Acum au mers cu presiunile ca oamenii sã meargã la muntele pânã la amenintare la cei de la SALVAMIN, cã dacã nu fac parte din Sindicatul Muntele este posibil sã le externalizeze serviciile. La fel la Coroesti.
Cât priveste aceastã aliantã sindicalã din energie-mine, la nivel de judet, am stabilit ca sã se preia huila în baza acelor 400 kW, apoi sã se reînoiascã gradual stocurile pentru a exista continuitate în preluarea cãrbunelui de la toate minele, SNH si SNÎM. S-a discutat si de pretul diferentiat al cãrbunelui, de la SNÎM cu 51,6 lei, iar de la SNH cu 69 lei. Personal, ca lider la o minã aflatã pe programul de închidere, nu am nici o problemã, atâta timp cât salariatii nu sunt afectati, având în vedere cã noi, cei de pe închideri, avem o micã subventie. As vrea ca oamenii sã nu se lase pãcãliti” – a declarat Cãtãlin Cenuse, presedintele Sindicatului ”Orizonturi Noi” Petrila.
Dacã aceste sindicate s-ar uni, Valea Jiului probabil cã s-ar vedea altfel si chiar ar trãi altfel.
Ileana Firtulescu