10Dupã ce au fost comasate, au cerut decomasarea. Este vorba de mai multe unitãti de învãtãmânt din judetul Hunedoara. Din anul scolar ce va începe în septembrie, mai multe unitãti de învãtãmânt din judet vor avea independentã.

”Conform legislatiei în vigoare reteaua scolarã pentru fiecare an scolar se aprobã la nivel local, propunerile sunt înaintate Inspectoratului care trebuie sã dea un aviz conform iar forma finalã a retelei este aprobatã de cãtre minister. Pentru anul scolar 2013-2014 avem sapte unitãti în tot judetul care au optat pentru personalitate juridicã. Când vorbim de o unitate mare cu mai multe structuri sunt aspecte pozitive dar si negative, când unitatea este mare si resursele sunt mult mai mari. Dificultatea apare în ceea ce priveste organizarea, comunicare, întreaga activitate se desfãsoarã cu dificultate”, a declarat Maria Stefãnie, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara.

La Petrosani o singurã unitate de învãtãmânt a solicitat decomasarea. Este vorba de Scoala Generalã Numãrul 7 care a fost structurã a Colegiului Economic Hermes din localitate.

”Începând din aceastã toamnã scoala noastrã va redeveni Scoala Gimnaziala Nr.7 din Petrosani si cred cã este un lucru bun pentru cã din punct de vedere administrativ vom fi oarecum independenti si cred cã pentru elevi si procesul didactic sunt beneficii”, a precizat directorul Scolii Generale Numãrul 7 din Petrosani, Monteola Gherlan.

”Scoala 7 s-a desprins de vechile structuri din motive obiective si de management pe care le-am luat în considerare si am hotãrât cã asa este mai bine”, a precizat primarul muniicpiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Motivul invocat pentru decomasare fiind distanta prea mare dintre cele douã unitãti de învãtãmânt, în conditiile în care pentru orice aviz era nevoie ca solicitantii sã se deplaseze la centrul de executie bugetarã.

Monika BACIU