Cetatea colt, un colt de rai, pierdut în negura timpurilor si uitat de autoritãti. În judetul Hunedoara, în Tara Hategului se gãseste Cetatea Colt, loc de inspiratie pentru mari scriitori ai lumii. Jules Verne prezintã în opera sa ”Castelul din Carpati”, acest loc unde linistea si privelistea taie respiratia oricui poposeste pe aceste meleaguri.
Cetatea Colt care dateazã din anul 1359 este principala mândrie a Vãii Râusorului pe care o dominã exact dee deasupra mãnãstirii Colt Suseni. În zilele senine, silueta cetãtii se distinge de la mare distantã din mijlocul Depresiunii Hategului. Cetatea, falnicã odatã, a ajuns acum o ruinã. Chiar dacã ansamblul s-a degradat prin prãbusirea în hãuri a unor curtine resturile de ziduri pãstrate, pozitia maiestuoasã si renumele familiei Kendeffy au contrinuit din plin la geneza unor povesti romantice ajunse în marea literaturã. Reprezentantii comunei Râu de Mori încearcã sã atragã fonduri pentru reabilitarea acestui monument istoric, ajuns astãzi în paraginã.
”Suntem la aceastã datã într-un proces de a accesa niste fonduri ale Ministerului Culturii si Cultelor pentru refacerea picturii din Mãnãstirea Colt iar pentru cetatea Colt prin solicitarea pe care o avem este pentru a crea drumul de acces spre cetatea Colt si pentru a conservã si reabilita riunele acestei cetãti”, a precizat primarul comunei Râu de Mori, Niculitã Mang.
Pentru reabilitarea ruinelor cetãtii si amenjarea unui traseu este nevoie de sume mari. Nici edilul nu stie care ar fi valoarea investitiei, însã sperã ca în perioada 2014-2021 sã atragã fonduri pentru punerea în valoare a acestui monument.
”Suma va depinde de decizia pe care o va lua Ministerul Culturii în privinta amplori lucrãrilor. Ea poate fi la o sumã foarte mare sau o sumã mai micã. Sã sperãm cã vom gãsi întelegere la minister pentru cã sumã sã fie mare pentru o lucrare de amploare. Deocamdatã nu putem accesa fonduri, sã sperãm cã poate va fi o mãsurã din 2014 încolo pentru cã noi am mai avut o tentativã în acest sens dar fondurile s-au terminat odatã cu reabilitarea Cetãtii Deva”, a mai precizat edilul.
Edilul povesteste despre istoria locului. Nume mari ale istoriei românesti si-au avut cnezatele în acest loc binecuvântat.
”Chiar dacã existã anumite contradictii în ceea ce priveste locul care este precizat în acel roman celebru, unii spunând cã ar fi în Pasul Vulcan, alti scriitori cum ar fi Ion Hobana spun cã Jules Verne s-a inspirat din cetatea Colt. La cetatea Colt urmasii acestei familii sunt pânã la aceastã datã printre noi si mai mult decât atât un urmas din familia Cãndestilor, ulterior în perioada Imperiului Austro-Ungar din familia Kendeffy, trãiesc pânã la aceastã datã si chiar prin revendicãrile de la retrocedarea legilor proprietãtii existã o întreagã tevatura vis a vis de nobilii maghiari care au dobândit proprietãti în zona noastrã. În acesta fel familia Cândestilor pentru cã se pare cã cetatea si mãnãstirea au fost construite în secolul XIII-XIV, de atunci prin cneazul Cânde au continuat sã existe mai mult de 6-7 sute de ani pânã în zilile noastre. Binenteles cã în perioada Imperiului Austro-Ungar din familia Cãndestilor s-au transformat în familia Kendeffy. Acestia au avut proprietãti inclusiv aici în Rãu de Mori unde existã Curtile Nobiliare ale familiei si Castelul Santamarie Orle”, povesteste primarul comunei.
La centrul de informare turisticã din comuna Râu de Mori turistii pot primi informatii pretioase despre acest castel. Existã povesti, povesti care au fost asternute pe file de Jules Verne.
”Este în aceastã zonã Castelul Kendefy, a fost pe vremuri Jules Verne datoritã presupusei sale iubite care trãia în zonã, vizitând zona i-a plãcut acest castel si de aici s-a si inspirat în romanul Castelul din Carpati. Existã multe atractii turistice în zonã si sunt interesati de Mãnãstirea Colt, cetatea Colt, bisericile din zonã, Biserica Ostrov. Este o potecã, aproximativ 20 de minute de mers pe jos cu un traseu marcat. Sus se gãseste o tablã pe care este scrisã legenda si ruinele cetãtii”, a spus Anca Avramescu, reprezentantul punctului de informare turisticã.
Punctul cel mai atractiv al ei, turnul locuintã stã si acum pe pintenul semet de piatrã de la care îi provine numele de Colt. Ctitoritã de cãtre Cneazul Cândea, botezat ulterior, dupã trecerea sa la religia catolicã, Kendeffy, încã din timpul secolului al XIV-lea, Cetatea Colt se numarã printre multe alte monumente istorice aflate în prezent în ruinã.
Monika BACIU