Ministerul Energiei a solicitat Guvernului alocarea a 420,7 milioane lei din Fondul de Rezervă Bugetară pentru a acoperi diferența necesară acordării ajutorului de stat destinat Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ), potrivit unei analize Profit.ro.

Fondurile sunt necesare pentru susținerea lucrărilor de punere în siguranță a exploatărilor miniere, reabilitarea siturilor fostelor mine, recultivarea solurilor și plata compensațiilor pentru angajații disponibilizați.
“Raportat la suma aprobată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2025 pentru închiderea și punerea în siguranță a minelor de huilă necompetitive Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, în conformitate cu Decizia Comisiei Europene C (2024) 7.896 final din 15.11.2024, în anul 2025 este necesar luarea unor măsuri imediate pentru asigurarea finanțării integrale a activității pentru închiderea și punerea în siguranță a minelor de huilă necompetitive Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, pentru evitarea întârzierilor din Planul de închidere aprobat”, arată documentul.
Astfel, se impune promovarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru alocarea sumei de 420.706 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2025, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Energiei necesar finanțării lucrărilor miniere prevăzute a fi realizate la nivelul anului 2025 conform Planului de închidere a minelor necompetitive Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan din cadrul Societăţii Complexul Energetic Valea Jiului S.A
Ajutorul de stat a fost aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 13/2025 și prevede un grant total de 606,78 milioane lei pentru acest an. Din această sumă, cele mai mari alocări vizează lucrările de siguranță în subteran (514,02 milioane lei), urmate de reabilitarea exploatărilor (46,9 milioane lei), recultivarea solurilor (37,8 milioane lei), plăți compensatorii (7,82 milioane lei) și reconversie profesională (208.000 lei).
Totuși, Legea bugetului de stat pe 2025, deja în vigoare la momentul adoptării OUG-ului, nu a prevăzut sumele necesare. Alocarea generală pentru ajutoarele de stat destinate întreprinderilor în dificultate este de doar 465,19 milioane lei, din care peste 279 milioane sunt deja rezervate pentru achiziția de certificate de emisii CO2 de către Complexul Energetic Oltenia. Astfel, pentru CEVJ rămân doar 186 milioane lei – o sumă insuficientă.
Ministerul Energiei argumentează că suplimentarea este esențială pentru a evita întârzierile în aplicarea Planului de închidere a exploatărilor miniere (2025–2032) și pentru menținerea siguranței în subteran, a zăcămintelor, a personalului și a mediului înconjurător. Solicitarea ar putea fi aprobată în următoarea ședință de Guvern.
Potrivit bugetului rectificat al companiei, aprobat în octombrie 2024, Complexul Energetic Valea Jiului estimează pierderi de 55,8 milioane lei, la venituri de 710,6 milioane și cheltuieli de 766,4 milioane lei. În martie 2025, conducerea companiei a anunțat o restructurare majoră, cu eliminarea unei treimi din posturile de conducere și reducerea cheltuielilor cu 20%.
Monika BACIU