Imagini din Valea Jiului, cu momârlanii autentici de la noi au ajuns deja să facă înconjurul lumii. Mai mulți artiști fotografi și-au reunit lucrările și au creat un album excepțional. Cel care s-a îngrijit de el este unul dintre oamenii care promovează România în lume. „Volumul ”Ținutul Momârlanilor, țara dintre Jiuri” este al V-lea volum din programul de redescoperire a patrimoniului României, în județul Hunedoara. După gala de București, acest album a fost deja prezentat la Osaka, la Târgul internațional  de Turism, la standul României, la universitățile din Shanghai și Nangdu în China. Deja a plecat în Franța, la universitățile din Lion. A fost prezentat la Chișinău, iar acum am ajuns cu el acasă”, a spus Paul Bordaș, autorul proiectului România Student Tour.

Artiști fotografi de la noi, precum: Dan Gavrilă, Dragoș Dula, Claudiu Oros, Gabriel Hotea, Sergiu Vințan,  Liviu Suciu, Laurențiu Sorin Vasile, Marius Hardulea, Tiberiu Feczko, Radu Tamasi, Andrei Mureșan, ori Vlad Ursu au surprins lumea Văii Jiului, cu munți, cu peșteri, cu văi spectaculos înflorite și oamenii în portul popular.

„Avem o zonă foarte frumoasă, iar obiceiurile și tradițiile sunt duse mai departe de momârlanii noștri. Eu am fost la tanti Rozalia, cu care am stat de vorbă și am făcut fotografii în timp ce își pregătea războiul de țesut”, a spus Laurențiu Vasile Sorin, unul dintre fotografi.

„Eu m-am concertat mai mult pe momârlani, pentru că și eu sunt dintre ei. L-am luat pe unchiul meu și pe vărul meu și am mers deasupra  dealului din Dâlja Mare, cu studenții de la București. Toți au fost, desigur, fascinați cât de bună poate fi pastrama de oaie”, a spus Vlad Ursu, despre culisele unora dintre fotografiile realizate de el.

Momârlanii, localnicii de aici au intrat în acest album mulgând oile, ori păscând animalele, iar sălbăticiunile și minunile din peșterile noastre sunt regăsite și ele în paginile albumului.

În plus, etnologul Dumitru Gălățan Jieț le  spune turor celor ce răsfoiesc albumul de unde vine denumirea de momârlan. „Termenul de momârlan a apărut în momentul când a început exploatarea cărbunilor în Valea Jiului, când au venit muncitori forestieri de la Beluno, Firenze, din apropierea Alpilor Dolomiți. Când au văzut momârlanii cum erau îmbrăcați, ocupația lor, au spus  că seamănă cu marmolanii noștri. Acolo sunt marmolanii, tot păstori care ocupă cu creșlterea oilor, iar casele, coasa lor, satele lor sunt asemănătoare cu ale nostre. Mai mult, au niște colăcei mici, care se numesc pițărăi”, a explicat Dumitru Gălățan Jieț.

Ținutul Momârlanilor, țara din Jiuri e locul pe care noi îl știm foarte bine, dar pe care acești oameni îl promovează în lume.

 

Diana Mitrache