Au înfruntat frica și s-au dovedit cei mai curajoși copii de la grădiniță. Vorbim despre o grupă de copii de la grădinița din Petroșani care, în ultima zi din Săptămâna verde, au încercat un zid de cățărare, alături de echipele salvamont de la Straja.
Curajoși și bucuroși că sunt la joacă, în aer liber, copiii de la grădiniță au ajuns la sediul Salvamont din Lupeni. Au văzut cum arată echipamentul salvatorilor de pe munte, unde stau ei și cum reușesc să salveze viețile celor care se rătăcesc pe munți. Au urcat pe autovehiculele de teren și, cel mai așteptat moment a fost cel în care s-au cățărat pe un zid, echipați, așa cum sunt și salvamontiștii.
„Azi m-am cățărat. Am urcat departe, departe, până sus. Și mi-a plăcut”, a spus unul dintre copiii curajoși. Iar cățărătorii temerari s-au urcat acompaniați de strigătele de încurajare ale celorlalți.
„Și eu m-am cățărat. Am urcat mult, mult. A fost bine”, a spus una dintre primele fetițe care a reușit să urce zidul până sus.
Copiii au nevoie de mișcare, de aer liber și trebuie să știe cine sunt și ce fac salvamontiștii. Asta, pentru că plecatul în excursie pe munte trebuie făcut după reguli clare. „Suntem în Săptămâna verde, un program național și încercăm să desfășurăm tot felul de activități, altele decât cele pe care le facem în mod obișnuit. Am avut în fiecare zi activități, fiind vorba despre mediu, iar acum încercăm să ne apropiem mai mult de natură, să iubim natura, să o protejăm și să ne adaptăm condițiilor de mediu. Copiii trebuie să învețe să se descurce și să facă față tuturor provocărilor din natură”, a spus Elena Gâț, educatoarea care a decis să le dea celor mici o lecție, pe viu, cu echipele de la Straja.
Salvamontiștii s-au bucurat să le arate cât sunt de curajoși cei mici și i-au ajutat să urce pe zidul cu prize, care a fost provocarea principală. „În această săptămână au fost peste 300 de copii care ne-au vizitat, cu care am făcut activități diferite. S-au cățărat, le-am prezentat dispeceratul nostru de unde preluăm accidentele montane, o parte din materialele de cățărat, ne-am jucat cu păpușile de reanimare, am pus atele. Copiii sunt extraordinari”, a spus George Resiga, șeful Salvamont Straja.
Au învățat să fie atenți, să știe că pe munte au nevoie de echipamente și chiar cum se dă primul ajutor pe munte. Au fost atrași de mașinile salvamontiștilor, în care s-au urcat toți și au alergat în aer liber.
Diana Mitrache