Când alții intrau în panică și erau în șomaj, doi oameni din Petroșani au pornit o afacere ce, de atunci a luat amploare. Pentru ei, pandemia a fost startul unei noi vieți, iar acum sunt printre cei care, fără bani europeni, cu forțe proprii, ne colorează viața. Vorbim despre Cristina și Marius Conca.

Perdele printate cu imagini din povești, imprimeuri și broderii, robe și tricotaje unice, dar mai ales măști din pandemie. Sunt doar câteva dintre lucrurile minunate ce ies din mâinile celor doi.
Cristina știa croitorie și tricota. Avea o mașină de tricotat și un mic atelier în care și broda, în timp ce Marius avea flerul unui afacerist. Noi i-am găsit în atelierul lor, din curtea Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani, acolo unde ne-au spus că povestea lor a prins avânt chiar în pandemie. A fost momentul ce le-a propulsat afacerea. „Suntem un atelier de print care a pornit, mai cu seamă, în perioada pandemiei, când oamenii ne cereau măști textile, pentru că cele de unică folosință nu se mai găseau. Atunci am început să facem asta și clienții veneau și ne cereau măscuțe personalizate. De atunci, încet-încet, am pornit de la un utilaj mai micuț, cu care personlizam măscuțele. Iar ulterior, cererea a crescut și totul a venit din partea clienților. Clienții au fost cei care ne-au nișat într-o direcție”, a spus Cristina Conca, manager Tricotex Creation.


Noi i-am găsit într-un moment în care imprimau bannere și tricouri pentru elevi, sportivi, pentru absolvenți făceau robe și cravate, ori celebrele toci, purtate pe cap, la absolvire. Și tot aici au fost imprimate uniformele pe care le portă elevii din diferite școli. Și fac asta de 10 ani. „Noi imprimăm pe tot ce este poliester. Se pot face tricouri, echipamente sportive, treninguri, fanioane, eșarfe. Și acum avem o colaborare cu Jiul Petroșani, pentru data de 7 iunie, când este meciul cu Dinamo, memorial cu Gigi Mulțescu și avem o comandă de eșarfe și fanioane pentru acel eveniment. Și minerul Lupeni colaborăm, pentru echipamente sportive și treninguri”, ne-a spus Marius Conca, administrator Tricotex Creation.


Nimic nu a fost ușor și au pornit la drum fără să ia fonduri europene. Au pus banii din propriul buzunar și acum au aparatură modernă, adaptată cerințelor noi. Pot printa, pot broda, pot îmbunătăți orice tricou, sau chiar perdelele și draperiile din orice casă. „Am ajuns la echipamente mai mari pentru echipamentele sportive, draperii, tot ce este textil se poate face aici, la noi, până la tapițerii chiar. Orice putem personaliza aici. Nu am luat fonduri europene. Am hotărât să mergem pe cont propriu, cum s-a putut. Inițial, am pornit de pe partea de tricotaje, cu care merg în paralel. Știu și croitorie și ne-am specializat în timp, ca să ne putem ridica la pretențiile clienților. Trebuie să vii exact cu ceea ce își dorește clientului. Noi ne adaptăm și ne perfecționăm”, ne-a mai explicat Cristina.


Digitalizarea în acest domeniu a prins avânt, iar oamenii pot purta acum obiecte vestimentare personalizate. A fost un drum greu, dar, așa cum ne-au spus, cei doi antreprenori au prins un moment oportun și acum prind rădăcini în Valea Jiului. „A fost și greu, dar atunci când faci ceva cu pasiune, toată greutatea dispare și ți se ia de pe umeri. În momentul în care predai o comandă și vezi satisfacția din ochii clientului, atunci toate orele muncite, dispar”, a conchis Cristina.

Diana Mitrache