Într-un moment crucial pentru România, Agenția Antidrog s-a desființat. Va fi funcțională altă agenție, dar poate din vară. Și asta, în condițiile în care se vorbește tot mai mult despre consumul de droguri. Situația pare incredibilă, iar reprezentanții Prefecturii Hunedoara au reacționat.
Decizia reorganizării vine ca urmare a ineficienței Agenției Naționale Antidrog în misiunea sa. Înființată în anul 2003, în cadrul Ministerului de Interne, instituția avea rolul să elaboreze politici pentru combaterea consumului de droguri, să monitorizeze fenomenul și să ofere asistență consumatorilor. Agenția avea un buget anual de peste 40 de milioane de lei și 270 de angajați. Pentru Agenția Antidrog, 12 martie 2025 a fost ultima zi.
„Practic, activitatea este sistată. Sigur că acest lucru generează sau poate genera o creștere sau o lipsă de control asupra consumului și traficului de droguri, mai ales în rândul tinerilor și minorilor. E cât se poate de clar pentru toată lumea că ne confruntăm cu un flagel, din acest punct de vedere și viața și sănătatea multor tineri și adolescenți este pusă în pericol”, declară Adrian David, subprefect Hunedoara.
Agenţia Naţională Antidrog, aflată în subordinea MAI, va fi înlocuită cu Agenţia Naţională pentru Coordonare şi Politici în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor, care se află în subordinea premierului. Noua agenţie va fi condusă de un secretar de stat, care va lucra cu toate celelalte ministere cu atribuţii în domeniu, iar autoritățile hunedorene spun că vor face eforturi ca această nouă structură să dea rezultate în județ.
„Cred că suntem cu toții interesați să vedem care este numărul de consumatori, care sunt drogurile care se consumă și, mai mult, sunt două paliere: identificarea tinerilor care prezintă risc ridicat de a deveni consumatori, sau dependenți de droguri și cât de repere putem să îi considerăm vindecați și reintegrați pe cei care au astfel de
probleme. Dar, deocamdată, suntem într-o perioadă de tranziție”,
mai spune Adrian David, subprefect Hunedoara.
Există indicii conform cărora vârsta la care tinerii consumă pentru prima dată droguri scade treptat, ajungându-se chiar la 14-15 ani în unele regiuni. Această tendință este corelată cu situația socială, accesul la internet și lipsa programelor de educație preventivă.
În ultimele două decenii, consumul de droguri a crescut cu peste 80%, devenind o problemă care afectează aproape toate straturile societății.
Diana Mitrache