Una dintre cele mai vechi biserici din Valea Jiului, cea de pe Sălătruc, și-a sărbătorit, de Sfântul Gheorghe, hramul. Ctitorit în anii 1700, acest lăcaș de cult, construit din lemn, este locul în care s-a ținut Învierea fără întrerupere, de la început și până acum. Și astăzi era plină de credincioși.

În vechiul cătun de pe Sălătruc, biserica din lemn a fost neîncăpătoare pentru credincioșii care au considerat că este momentul potrivit din an să fie aici. De Sfântul Gheorghe, oamenii vin aici, la hram și se roagă inclusiv în curtea cimitirului ce înconjoară biserica, pentru că așa au păstrat obiceiul din moși-strămoși. „Aici vin de obicei, la părintele Nicolae. Vin de Paști, de Florii, în fiecare duminică. Că sunt bolnav, că nu, aici vin cu mare drag, că Dumnezeu ne este aproape”, a spus unul dintre credincioșii veniți la slujbă.

„E hram al bisericii. E foarte bine că  e lume multă. Văd că au venit enoriași care mergeau la Biserica Sfânta Varvara, dar azi sunt aici. Nu știm noi, dar  niciodată nu am avut la Sfântul Gheorghe atât de multă lume. E hramul bisericii și, la mai bine de 200 de ani, e și normal să fim aici și noi”, a spus un alt localnic venit la slujbă.

„E hramul bisericii momârlănești Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și nu am mai fost de mult timp. Sunt din Petroșani și am venit special pentru această slujbă”, a adăugat și o altă femeie, ce purta azi straie populare.

Slujba a fost oficiată aici în zi de mare sărbătoare, iar preoții spun că este un moment potrivit ca enoriașii să vină la această biserică, una considerată monument, de localnici. „Este una dintre cele mai vechi biserici din Valea Jiului, care e atestată documentar de la 1750-1770 și își sărbătorește ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Poate așa au fost momârlanii noștri și păstori și lucrători de pământ și gheorghios înseamnă lucrător de pământ și și l-au luat ocrotitor. Și trebuie să vă mai spun și că este una dintre cele mai vechi biserici din Valea Jiului, cu viață cultică neîntreruptă. Adică, sunt și biserici mai vechi, cum este cea a Sânonilor, dar acelea au fost transformate în muzee și nu se mai fac slujbe mereu. Dar în cea de aici s-a slujit permanent. Nu avem o perioadă în care aici să nu fi fost o Înviere. Pentru că a și căzut sărbătoarea în Săptămâna Luminată, acum e plină de credincioși.  De multe ori Sfântul Gheorghe cade în postul Paștelui, sau în Săptămâna Mare și atunci nu i se dă aceeași însemnătate sărbătorii. Acum, pentru că este Săptămâna Luminată, este și mai frumos la noi, la sărbătoare”, a spus  Nicolae Tănase, preot ortodox, care a slujit la acest moment în biserică.

Biserica este ridicată în mijlocul unui cimitir, pe care localnicii îl împodobesc în preajma paștelui și pun la cruci baticuri, icoane și flori colorate, pentru a marca astfel renașterea naturii, în vremea Învierii Mântuitorului.

 

Diana Mitrache