În primele zile, după Paști, momârlanii dau startul petrecerilor câmpenești, cu jocuri și mâncăruri tradiționale. E vremea nedeilor și de acum, până de Sfânta Varvara, în luna decembrie, băștinașii încing pirostriile, duminica, la sărbători. Astăzi a fost nedeie în Dâlja Mare. Momârlanii din Valea Jiului au început nedeile și primele deja au avut loc.. Cea din Dâlja Mică s-a ținut în 20 aprilie, la fel și cea din Jieț. La Sălătruc a avut loc în 21 aprilie, pe Maleia, momârlanii au încins pirostriile și jocul în 22 aprilie, iar în 23 aprilie  nedeia s-a ținut  la Dâlja Mare.  Aici, de dimineață, momârlanii au încins focurile, au adus oalele mari și ore în șir au pregătit masa.  „E hramul Bisericii Sfântul Gheorghe. Și se face pomană și apoi nedeie. Facem ciorbă de varză, cu carne de oaie și păsat cu brânză. Acum, când nu e de post, atunci, când postim, cu zahăr se face păsatul. Acum nu.  Noi facem totul, bărbații din comunitate. Mâncarea se pregătește numai de către bărbați. De ieri ne pregătim, azi am pus la foc”, a spus Gheorghe Toma, localnic din Dâlja Mare.

„La noi se organizează în fiecare an nedeia asta tradițională. Acum, de hramul Sfântului Gheorghe, că e și ziua părintelui nostru de aici și avem și mulți Gheorghe aici, care trebuie să dea de băut. Și pregătim masă mare, cu carne de oaie, varză și păsat, din făină de porumb, cu brânză. Doar bărbații. Că femeile noastre nu fac. O femeie, nici două, nu pot să ridice o oală de 65 de kg și atunci facem noi, bărbații. Ele ne ajută apoi la curățenie”, a completat și Dumitru Cocolan, localnic. Iar tradiția se păstrează din generație în generație. Am găsit și acum, printre bărbații care pregătesc masa, tineri feciori, gata să pună umărul la treabă. „Îmi place să vin aici să văd și eu cum se facem. Știu că la nedeie se face varză, carne, pentru oamenii care vor veni la masă”, a spus și un copilaș, care căuta să aducă lemne, să guste mâncarea și să vadă cu ce poate ajuta și el oamenii mari.

Nedeile sunt momentul de peste an în care comunitățile de momârlani se adună și petrec împreună.

Următoarea petrecere câmpenească are loc în 27 aprilie  la Sălătruc, iar mai apoi pe Coasta, în 21 mai. La Slătinioara, momârlanii se adună în  29 iunie, de Sfântul Petru. Și în 4 decembrie, la biserica Sfânta Varvara din Cartierul Aeroport, va fi ultima nedeie de peste an.

 

Diana Mitrache