Tineri care caută locuri de muncă, oameni pregătiți, migrație și șomaj. Așa stau lucrurile pe piața muncii în Valea Jiului, iar un nou studiu, de această dată sub egida Asociației de Dezvoltare Teritorială Integrată, a fost elaborat cu ajutorul responsabililor de la noi. Concluzia: e nevoie de investiții, iar banii europeni ar putea genera locuri de muncă.
Studiul elaborat cu ajutorul autorităților locale și a oamenilor de afaceri a scos la iveală toate problemele cu care ne confruntăm, de la șomaj, la migrație, de la calificări, la pofta de muncă. Timp de 6 luni a fost sondat acest sector, iar concluziile au fost date acum publicității.
„Tot timpul mă întâlnesc cu angajatorii care caută personal. Chiar noi am finanțat acum companii ce au ca indicatori să angajeze persoane și ni se plâng, sincer, că nu găsesc oameni. Pe de altă parte, există, cel puțin la nivel declarativ, o dorință a comunității de a face locuri d emuncă. Deci, undeva e o problemă”, a spus Alexandru Kelemen, director executiv ADTI VJ.
Poate că așteptările și realitatea sunt două lucruri total diferite, iar aceste aspecte au fost surprinse de cei care au făcut studiul. „În principiu, există încă o migrație a tinerilor studenți și a forței de muncă către marile centre universitare, dar există și o dorință de reîntoarcere în Valea Jiului, venită din partea celor care fie s-au născut aici, fie au locuit aici, care văd o dezvoltare în turism și producție. Există o lipsă de mari investitori, de competitivitate din punct de vedere al salariului, în sensul că salariile angajatorilor locali, raportat la așteptările tinerilor sunt mai mici, dar odată și cu investițiile mari care au venit, că vorbim despre cele din Petroșani, Monson, există premise să crească și salariile”, a precizat Florin Tache, administrator Synesis Partners, firma care a elaborat studiul.
Piața muncii este influențată mult de nivelul de dezvoltare al zonei și ne lipsește și infrastructura. Așa că este adevărat ceea ce spun cei de la agențiile la care șomerii ajung. Și anume, că șomajul a scăzut, că nu mai sunt disponibilizări, iar tinerii pleacă de aici. „Ultima statistică arată că abia depășim 7000 de șomeri, pe județ, din care o treime sunt în Valea Jiului. Dar asta și pentru că, în ultimii ani, nu au fost disponibilizări din minerit, pentru că ei erau baza șomerilor noștri. Marea majoritate a disponibilizaților s-au pensionat, pentru că din minerit, se pot pensiona la 45 de ani, iar foarte puțini au intrat pe piața muncii, iar mulți s-au mutat din Valea Jiului și noi avem foarte multe prime de mobilitate plătite”, a spus și Iudith Babțan, șefa ALOFM Petroșani.
Au rămas mulți pensionari, iar piața imobiliară arată cel mai bine cum s-a depopulat zona. Nu există cartier în care seara să nu fie aprinse mai puține lumini, că mulți au plecat deja. Acum, însă, lucrurile par să se fi așezat, dar zona nu este una atractivă, nici dacă e să luăm în calcul potențialul turistic. „În ultimii doi ani nu au mai fost plecări masive, iar vânzările de apartamente sunt puține. Turismul nu a ajutat, cel puțin la noi nu s-a cunoscut. Avem cabane de vânzare, dar interes nu. Sunt multe oferte, spre deosebire de alți ani, dar tranzacții efective nu”, a precizat și Sorina Mateevici, reprezentanta unei agenții imobiliare din Valea Jiului.
Angajatorii, însă, par optimiști și chiar cred în potențialul tinerilor, care sunt mult mai pregătiți și acceptă mai ușor provocările. „Oamenii de peste 35 de ani sunt interesați de un loc de muncă. Până la 35 de ani, au două obiective: cât timp liber le putem oferi și câți bani le putem da. Dar pentru toate trebuie să ne adaptăm noi, angajatorii. Am găsit de lucru și pentru tineri și cred că reușim să le asigurăm activitățile pe care și le doresc și să îi învățăm. Surprinzător, au o minte mai pregătită pentru vremurile noastre, decât cei cu o vârstă mai înaintată. Sunt mai pregătiți să preia anumite chestii, pe care cei de peste 40 de ani o preiau mai greu”, afirmă Constantin Dicu, om de afaceri din Valea Jiului.
Viitorul stă în banii europeni și în atragerea lor spre investiții. Iar la Universitatea Petroșani există chiar programe de antreprenoriat, care pregătesc absolvenții pentru viața de antreprenor. „Noi, la Universitate, avem un club „Eu, antreprenor”. Și aici îi învățăm pe studenți cum să conceapă o afecere. Și, după ce ei învață, pleacă și caută oportunități de a lansa un start-up. Apoi consultă banca, scriu un proiect european și atrag fonduri. Prin încurajarea proiectelor în desfășurare, oamenilor din Valea Jiului să atragă fonduri și să scrie proiecte pe Tranziția Justă, vom crea șanse reale de a dezvolta locuri de muncă. Suntem în faza în care putem obținem fonduri suplimentare, probabil pe Tranziție Justă, încât să încurajăm antreprenoriatul”,a spus și prof univ dr ing Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Nu este prima dată când este sondată piața muncii, dar acum vorbim de bani europeni ce sunt destinați Văii Jiului, iar aceasta este oportunitatea de care toată lumea ar putea să profite.
Diana Mitrache