Al treilea judet ca suprafatã forestierã din România a scãpat oarecum de defrisãrile necontrolate. Afacerile ilegale cu lemn au putut fi tinute în frâu de cãtre autoritãti cel putin pânã când jandarmilor le-au fost reduse atributiile pe acest segment. Asa se face cã astãzi se taie la ras si culmea cei care exploateazã au actele în regulã.
Polatiste, Jiet, Cimpa si Taia, zone de risc
Monitorizãrile si raziile jandarmilor montani arãtau în trecut cã în judetul Hunedoara, suprafetele de pãdure unde erau înregistrate cele mai multe probleme privind exploatarea perimetrelor forestiere, sunt localizate în zona Vãii Jiului. Hotii de lemn erau tinuti în frâu, controlati la toate documentele si aproape cã nu scãpau neprinsi. Legea s-a schimbat si jandarmilor le-au fost luate din atributii, astfel cã astãzi se taie pãdurile în voie si fãrã teamã. Metoda folositã de hoti este necompletarea tuturor datelor în avizul de însotire, ceea ce permite sã scoatã mai mult lemn din pãdure pe baza unui singur act de evidentã. Cele mai multe nereguli au fost descoperite în zonele Polatiste, Jiet, Cimpa si Taia, iar aceste puncte au fost trecute pe o hartã de risc. Chiar si unele primãri sunt acuzate de afaceri dubioase cu pãdurile. Un caz în care primãria este acuzatã de afaceri cu lemn este la Petrila, unde localnicii îi acuzã pe edili cã le exploateazã pãdurile ilegal. Oamenii sustin cã sunt prãdati chiar de alesi pentru cã au atribuit fondurile spre exploatare unor firme, fãrã a tine cont de optiunile proprietarilor. Afacerile cu lemnele din pãdurile din zona de est a Vãii Jiului, sunt, în opinia proprietarilor lor, adevãrate jafuri, deoarece exploatarea lemnului nu se face rational, ci dupã criterii care servesc unor persoane aflate în functii publice de conducere.
Oamenii spun cã existã o mafie care urmãreste sã-i îndepãrteze de pãdurile strãmosesti, bogate în lemn de esentã tare, dar si brad.
Maximilian Gânju