Este secetă, dar tocmai acest fenomen a generat, și nu o dată, ploi torențiale de intensități mari. Nu sunt excluse nici pe viitor, iar Apele Române se gândesc să investească în zona Văii Jiului, pentru ca astfel de fenomene să nu afecteze orașele de pe cursul celor două Jiuri. Apele Române au identificat și vor monitoriza noi zone cu risc potențial semnificativ la inundații.


Specialiștii au realizat o evaluare a celor mai importante evenimente hidrometeorologice înregistrate în perioada 2017-2022, ani în care se poate observa cum, fenomenul de secetă este vizibil în mare parte a anului. Dar au apărut, tot mai des, fenomene rapide, cu cantități de precipitații foarte mari, într-un timp destul de scurt, ceea ce au condus la inundații catastrofale, spun cei de la Apele Române Jiu.
Ca exemplu, au dat inundațiile catastrofale din iunie 2020, când, în zona Văii Jiului s-au semnalat ploi torențiale de o intensitate deosebită. Au fost aduse materiale lemnoase însemnate care au blocat podurile , iar atunci au fost revărsări masive și intervenția operativă a fost îngreunată atât de ora târzie, precum și de faptul că NU s-au transmis avertizări meteo și hidro anterior producerii evenimentului. Au fost afectate 2 municipii și 2 orașe cu 6 localități componente: Lupeni, Vulcan, Aninoasa, Uricani (Uricani, Valea de Brazi, Câmpu lui Neag).
Ca urmare, specialiștii de la Apele Române Jiu consideră justificată extinderea zonei de risc pe râu Jiul de Vest, de mai jos de confluența Pilug, până la confluența râu Jiu de Vest cu pârâul Rostoveanu.

Diana Mitrache