Ziua de 18 februarie a fost una neagră, acum exact 20 de ani, când un elicopter al aviației utilitare se prăbușea în munte, în zona Defileului Jiului. era ceață și pilotul din Republica Moldova a pierdut controlul manșei. S-a izbit de pământ. Doi oameni au murit atunci. Evenimentul avea să bulverseze complet lumea medicală de la noi.  Spitalul de Urgență din Petroșani a rămas, de atunci fără elicopter.

 

Aparatul era aici, dat fiind faptul că existau riscuri uriașe în minele din Valea Jiului. Atunci, fusese închiriat de Ocolul Silvic.  Presa vremii scria: „Un elicopter MI-2, inchiriat din Republica Moldova de SRL-ul „Aviația Utilitară”- Petroșani, s-a prăbușit, în jurul orei 14,30, pe Defileul Jiului, în zona Polatiște, situată la granița judetelor Gorj și Hunedoara. Aeronava avea baza la Spitalul Municipal Petroșani”.


Deși era grav rănit, Teodor Mustață, unul dintre cei doi pădurari care erau în elicopter, a reușit să iasă din aparatul de zbor. Acum își amintește acele momente ca fiind cele mai grele. Și, mai ales, cele de dinaintea prăbușirii. Pădurarii duceau hrană la niște adăpătoare din munte, pentru animalele sălbatice, iarna fiind grea. „Am reușit să lăsăm o parte din încărcătură în zona Polatiște, după care trebuia să ajungem în altă zonă, înspre Parâng. Brusc a intervenit o schimbare a vremii. Era foarte multă ceață și a scăzut vizibilitatea. După care am intrat într-un nor și nu s-a mai văzut nimic. Au ridicat aparatul la o altitudine mult mai mare, sperând să ajungem deasupra plafonului de ceață, spre Târgu Jiu. Nu am reușit nici această variantă și au decis să coboare cumva, pe vale, iar pilotul spera să nu mai fie ceață. Atunci s-a produs accidentul”, își amintește Teodor Mustață.


După accident, omul a fost inconștient. Când și-a revenit, a văzut că trăiește pilotul și a plecat pe jos, să ceară ajutor.
Oamenii din zonă povesteau atunci că au văzut elicopterul, că au știut că ceva s-a întâmplat. Dar până când pădurarul Mustață nu și-a revenit, nu a putut fi nimeni alarmat. Ulterior, aici a ajuns inclusiv Raed Arafat și primele îngrijiri i le-a oferit, acolo, în zăpadă, pilotului.
Celalalt padurar și mecanicul de bord al aparatului au fost găsiți morți de jandarmii care au ajuns cu greu la locul accidentului.
Teodor Mustață a rememorat, acum, la două decenii distanță, acel moment, cu lacrimi în ochi.


„Mi-am revenit după o perioadă. Am văzut ce era pe lângă mine. Am văzut doi oameni morți. Colegul meu și mecanicul. Eu credeam că și pilotul, dar am văzut că mai respira. Când am ieșit afară, am plecat pe jos. Când am putut i-am anunțat pe colegii mei de la Ocolul Silvic. L-am tras pe pilot, prin zăpadă. L-am dus la câțiva metri de aparat, că eu credeam că elicopterul va lua foc. Mi-am dat seama că e grav și că eu sunt grav rănit și că singura șansă e să plec. L-am adăpostit pe pilot în colibă și am plecat. Peste doi kilometri am mers, iar acolo, jos, mă așteptau colegii mei”, mai spune Teodor Mustață.
Accidentul aviatic este unul dintre cele mai grave care au avut loc aici.


Sunt 20 de ani de atunci, iar la un deceniu, în munte, au ajuns mai mulți preoți și salvamontiști, alături de jandarmi, care au ridicat acolo o troiță.

Diana Mitrache