Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a ridicat din nou problema necesității unui drum expres care să faciliteze accesul în Valea Jiului și conexiunea cu autostrada. Acesta a subliniat că atât județul Hunedoara, cât și Gorjul întâmpină dificultăți din cauza lipsei unei infrastructuri rutiere rapide și a precizat că există promisiuni pentru identificarea fondurilor necesare demarării unui studiu de fezabilitate în acest an.
„Am ridicat problema drumului expres și noi și Gorjul, fiindcă și Gorjul să vină până la noi au probleme de un drum expres și oamenii din Valea Jiului să vină înspre autostradă, este nevoie de așa ceva. Mi s-a promis că anul acesta încearcă să găsească fonduri pentru a demara un studiu de fezabilitate cum se poate face. Deci, asta să înțelegem că nu ține de noi, de consiliul județean, că nu este drum județean, dar nici nu ne putem lăsa să nu zbatem pentru așa ceva, ca și pentru drumul lui Băsescu în Valea Jiului”, a declarat Laurențiu Nistor.
Fost deputat în 2015, Nistor a amintit că a obținut fonduri pentru modernizarea unui drum important din Valea Jiului, însă proiectul a fost blocat din considerente de mediu.
„Vreau să vă spun că am reluat această problemă pe care eu, când am fost deputat în 2015, m-am zbătut și am prins și bani din bugetul de stat pentru acest drum. Iar Fondul de Mediu, Ministerul Mediului, ne-a interzis să-l facem că este Natura 2000. Mai nou, acum l-au făcut sit UNESCO acel drum și nu mi se pare corect ca județul nostru să fie făcut aproape tot numai Natura 2000 și sit UNESCO”, a adăugat președintele CJ Hunedoara.
În acest context, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dispus ca reprezentanții CNAIR să colaboreze cu Ministerul Mediului pentru identificarea unor soluții viabile care să permită dezvoltarea infrastructurii rutiere în regiune.
„Domnul ministru Grindeanu le-a dat dispoziție la cei de la CNAIR să ia legătura cu Ministerul Mediului să găsească soluțiile necesare, fiindcă este de râs ce gândesc. Că nu știu ce specii de furnici sunt acolo pe drumul ăsta și că nu ar putea trece dintr-o parte în alta a drumului dacă este asfaltat, o tâmpenie la unii în cap, dar trebuie să le găsim soluții să le scoatem și asta din capul unora”, a mai spus Nistor.
Problema infrastructurii rutiere din Valea Jiului rămâne un subiect intens dezbătut, în condițiile în care dezvoltarea economică a regiunii depinde în mare măsură de accesibilitatea acesteia.
Monika BACIU