Deși vremea e rece și gerul mușcă, în ciuda soarelui care se chinuie să încălzească, în ferme, oierii abia dacă apucă să doarmă. Din două în două ore, sunt în hambar, unde au început să apară mieii și iezii. E perioada cea mai prolifică din an, așa că acum vine pe lume noua generație, care, de Paști, va ajunge și pe mesele noastre.
Primii miei și iezi au început să vină pe lume de săptămâna trecută. E vremea lor, ne spun crescătorii de turme de aici. L-am găsit și noi pe Nicu, la el în ogradă, unde nu mai prididește cu treaba. Aduce apă proaspătă, cară mieii și iezii în hambar, la căldură, păzește oile ce stau să fete și aduce fân proaspăt. Acum, aproape nimeni nu doarme. Zăpada mieilor aduce bucuria noii generații. „La noi treaba a început foarte bine. E adevărat că acum a început să ningă. Au început fătările și suntem printre animale și ziua și noaptea. Munca ne ține fără pauză. După sărbători am stat puțin și gata, deja vin cei mici”, spune Nicu Oichia, crescător de oi și capre.
În curtea lui Nicu mieii și iezii deja zburdă și țipă, iar ciobanul ne spune că vremea este perfectă, dacă vrem un miel sau un ied de Paști.
„Chiar nu vor fi prea mari. Paștele e devreme, în aprilie și iezii chiar cresc mai greu și e timpul scurt și nu se vor face prea mari. Doar cei care au fost fătați în timpul sărbătorilor. Ei se vor face ceva mai mari, dar noi nu vom avea așa de mari”, afirmă Nicu.
Oile și caprele stau separat și la fel stau cele care au fătat, cu mieii și iezii lor, ca la grădiniță, ne-a spus cel care îi îngrijește. Și, pentru că așa se face, o parte dintre cei mici vor fi dați. „Deja îi dăm, dar de la cele care fac câte doi. Asta, pentru că noi nu ținem câte doi, că nu putem, din motive strict profesionale. Vin și oameni care vor. Unii îi cresc cu biberonul. Alții mai au probleme pe la turme, alții îi iau pentru a completa efectivele lor”, spune ciobanul.
Crescătorii de animale spun că munca este imensă, că nu au timp nici să doarmă și că acum costurile au crescut mult. Toate s-au scumpit și fiecare speră să poată vinde un ied, sau un miel, măcar cu cât l-au dat anul trecut.
„E cam prematur să vorbim despre preț, de acum, dar probabil, zic eu, că nu fac eu prețurile, dar măcar să fie prețul de anul trecut. Că bani nu prea sunt, e tot mai greu. Toate s-au scumpit. Și la noi e multă muncă, cheltuieli. Ne mai uităm și la cumpărător și la cheltuieli, mă uit șa la noi, că nu putem să muncim degeaba”, a mai spus Nicu Oichia.
Sunt puțini crescători de oi și capre și Nicu stă la Livadia. Aduce brânză și carne în piața de la Petroșani, dar acum spune că este cea mai frumoasă perioadă a anului: vremea mieilor și a iezilor.
Diana Mitrache