Dupã ce filmul sãu „Pozitia copilului” a readus lumea în sãlile de cinema pentru o proiectie de film românesc, regizorul Cãlin Peter Netzer se gândeste sã se implice activ si în activitatea culturalã din municipiul Petrosani, al cãrui locuitor este de la finele sãptãmânii trecute.

Cãlin Peter Netzer are, de la finele sãptãmânii trecute, buletin de Petrosani si este cel mai nou locuitor adult al acestui oras. Netzer s-a nãscut al Petrosani, dar a stat prea putin aici pentru a-si mai aduce aminte ceva din municipiul de la poalele Parângului., Are, însã, posibilitatea sã recupereze, pentru cã, are buletin de Petrosani. „Eu sunt cetãtean român, am avut doar pasaport si acum trebuia sã îmi fac si buletin, iar cu aceastã ocazie mi-am fãcut si acest act”, a explicat Cãlin Netzer cum a ajuns sã aibã buletin de Petrosani. Si se gândeste serios sã se implice si în activitatea culturalã a acestei localitãti, unde nu mai  existã nici mãcar un cinematograf. „Este o idee pe termen lung, dar încã nu e nimic clar. Dar, existã cu sigurantã posibilitãti. (…) Sper ca lucrurile în cinematografia româneascã sã se îmbunãtãteascã, în general. De exemplu Sibiul, care a fost capitala culturalã europeanã, are o salã de cinema, ceea ce e absolut jenant as putea spune”, a spus Netzer, care crede în viitorul cinematografiei românesti mai ales cã existã un nou val de regizori tineri si talentati..

Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi, crede cã numele regizorului Cãlin Peter Netzer ar fi cât se poate de benefic pentru cultura localã si ar ajuta-o sã se promoveze. „În primul rând, ar însemna o crestere a calitãtii în zona aceasta, a culturii, si o vizibilitate mult mai mare, cu sigurantã”, a  declarat Tiberiu Iacob – Ridzi.

Filmul „Pozitia copilului”, care a câstigat trofeul „Ursul de Aur” la Berlin, a fost foarte bine primit si în tarã. Cãlin Peter Netzer a declarat cã  s-a ajuns la peste 100.000 de intrãri în cinema, ceea ce este un record în ultimii 10-15 ani, mai ales pentru un film românesc.

Carmen Cosman