Magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au decis, în cazul unora dintre ei, reducerea pedepselor pe care ar fi trebuit sã le execute membrii celei mai mari retele de trafic de tigãri din Valea Jiului.
Nu mai putin de 32 de contrabandisti au fost ridicati în urmã cu mai bine de jumãtate de an de cãtre ofiterii BCCO Alba si procurorii DIICOT pentru cã-si dezvoltaserã o imensã retea de trafic de tigãri. Cãrãusii aveau autoturisme cu compartimente secrete în care aduceau marfa, pentru care nu plãteau accize si apoi o plasau în toate localitãtile Vãii Jiului. Un singur traficant de rang mediu a fãcut un profit de peste 200 de mii de lei noi, într-un singur an în care s-a ocupat cu contrabanda.
Tribunalul Hunedoara unde s-a judecat cauza a decis condamnarea contrabandistilor la închisoare cu pedepse de pânã la sase ani, însã inculpatii au atacat sentinta la Curtea de Apel Alba Iulia. Magistratii de aici au decis atât sporirea pedepselor cât si reducerea lor. De la 5 ani de temnitã Ioan Demeter, Frasina Petrisor, Valeriu Petrisor si Florin Tufis considerati coordonatorii retelei au primit 3 ani închisoare cu suspendare. Vasile Ciornei a primit o condamnare de 6 ani de închisoare iar dupã apel a pedeapsa i-a fost redusã la 3 ani de închisoare cu suspendare.
„Vili” stã patru ani dupã gratii
Vilhelm Gal cunoscut ca „Vili” în Petrosani, pentru cã fãcea contrabandã cu tigãri în pietele localitãtii, a fost condamnat la trei ani si în final va executa 4 ani închisoare deoarece mai avea o condamnare anterioarã la care pedeapsa i-a fost suspendatã. Totodatã, judecãtorii Curtii de Apel Alba Iulia au hotãrât ca inculpatul Ionut Filipescu sã achite 61.402 lei, Emilian Neagoe 61.402 lei, Radu Ionel 64.863 lei, Florin Tufis 292.983 lei, Marcel Paraschiv 17.380 lei, Emilia Paraschiv 17.380 lei si Dan Gaudi Dan la plata sumei de 52.116 lei cãtre Directia Regionalã pentru Accize si Operatiuni Vamale Timisoara si pentru Autoritatea Nationalã a Vãmilor Bucuresti. Fratii Petrisor au scãpat si de confiscarea unei masini pe care o foloseau la transportarea tigãrilor de contrabandã dupã cum au arãtat ofiterii BCCO Alba. Hotãrârea Curtii de Apel Alba Iulia nu este definitivã, poate fi atacatã cu recurs în termen de 10 zile de la pronuntare iar solutionarea recursului revine Înaltei Curti de Casatie si Justitie.
Contrabandistii au fost trimisi în judecatã în 21.08.2012 la Tribunalul Hunedoara fiind acuzati cã au fãcut parte dintr-o grupare infractionalã organizatã specializatã în contrabanda cu tigãri introduse ilegal pe teritoriul României din Serbia, Ucraina si Republica Moldova. Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionalã este
estimat de anchetatori la aproximativ 2,5 milioane de lei. Majoritatea contrabandistilor si-au recunoscut faptele.
Maximilian Gânju