Biblioteca din stația CFR Petroșani aniversează doi ani. Sunt ani în care oricine a vrut o carte să o citească pe tren, a putut să o ia. Singura condiție a fost să o aducă înapoi, ori să aducă alta la schimb, când mai ajunge în gară.
Timpul trece mai ușor, dacă citești, iar la asta s-au gândit și cei din stația CFR Petroșani care au încropit, acum fix doi ani, o bibliotecă. Pe câteva rafturi moderne, stau cărți ce pot deveni o lectură ușoară, care să te transpună într-o altă lume, atâta timp cât mergi cu trenul.
Pe drumul din Defileul Jiului nu e semnal la telefonul mobil din cauza tunelurilor și atunci, de ce să pierzi timp și să nu citești o carte? Așa a pornit acest proiect acum doi ani și, până acum, a funcționat, pentru că mărturie stau rafturile tot mai pline.
„A fost un succes teribil, peste așteptările mele, această bibliotecă, recunosc. E plină de cărți, pentru că, periodic, umplem rafturile. Vă spun că am primit peste 50 de cutii cu donații. Oamenii renunță la bibliotecile personale, dar este treaba lor, iar astfel biblioteca noastră este plină. Cam la două săptămâni, trebuie să aducem o cutie plină cu cărți. Există un circuit îmbucurător. Este o pată de culoare în Valea Jiului”, a spus Dorel Șchiopu, inițiatorul proiectului „Bibliogara”.
Dorel Șchiopu, cel care reprezintă stația CFR Petroșani și care a adus istoria pe peronul gării, prin toate mijloacele posibile, spune că toate i se par o datorie de onoare.
„Eu am trei mari datorii: una față de familia mea, o familie cu 6 copii, 8 oameni la masă, care este o școală în care înveți că întâi trebuie să dai și apoi să ceri. O altă datorie o am față de Valea Jiului, că toți am primit de aici mai mult decât am dat. Iar a treia datorie a mea este față de cafea ferată, care, pe lângă faptul că de aici îmi iau banii, mi-a oferit acest dar deosebit, să mă joc cu trenulețele și la vârsta mea. Trenul e cea mai frumoasă jucărie din lume”, mai spune Dorel Șchiopu.
Cei din gara de la Petroșani s-au gândit la toate și, în regulamentul de împrumut al cărților din sala de așteptare, scrie clar că „dacă o persoană dorește să păstreze o carte, atunci e obligat să aducă alta în schimb. Iar o persoană poate păstra o carte, fără să aducă alta, cu condiția obligatorie (jurăminte, afurisenii și blesteme), să o citească!”.
Biblioteca a fost deschisă de Ziua Culturii Naționale, acum doi ani.

Diana Mitrache