11Regulamente incomplete. Începând din aceastã sãptãmânã posesorii animalelor de companie din municipiul Petrosani au interdictie în parcuri. Mai exact, acestia nu au voie sã se plimbe cu animalele de companie în parcurile din Petrosani. O altã reglementare a consiliului local prevede ca proprietarii sã strângã excrementele animalelor.

„Este vorba despre o hotãrâre a consiliului local care instituie contraventii pentru accestul cu animale de companie în parcuri si locuri de joacã pentru copii. Refuzul de a ridica excrementele animalelor de pe domeniul public care se sanctioneazã cu amendã între 200-500 de lei”, a declarat Nicu Tascã, purtãtorul de cuvânt al Primãriei Petrosani.

În tot acest timp în care existã anumite reglementãri si sanctiuni, nu existã locuri special amenajate pentru o plimbare cu patrupedele. Asta desi cei de la Petrosani sustin cã sunt un oras european.

”Nu existã locuri special amenajate însã toate locurile exceptând cele mentionate sunt deschise animalelor de companie cu specificatia cã excrementele acestora sã fie ridicate de pe domeniul public”, a mai precizat sursa citatã.

Inexistenta unor zone special amenajate pentru câini creazã multe neplãceri, atât prin contaminarea solului, cât si prin neplãcerile create unora dintre cetãteni prin plimbãrile animalelor de companie în afara unor zone amenajate. Protectia animalelor de companie si a celor stapân presupune si aplicarea unor programe de informare si educare a populatiei, atât a adultilor cât si a copiilor, privind importanta animalelor de companie, de agrement si a celor fãrã stapân, dar si riscurile pe care acestea le reprezintã.

Monika BACIU