Nu am învățat nimic din celebrele mineriade, care au adus doar o pată neagră peste Valea Jiului. Minerii ieșeau în stradă în ianuarie 1999 pentru că șefii câștigau prea mult și 4 mine urmau să fie închise. La un sfert de veac suntem tot așa. Șefii abia și-au mărit salariile, iar minele continuă să se închidă.
În perioada 15-18 ianuarie 1999, minerii din Valea Jiului plecau, prin Defileul Jiului, spre București. Aflaseră că se închid minele Lonea Pilier, Dâlja, Câmpu lui Neag și Bărbăteni. Nimeni nu era de acord și sociologii spun acum că nimeni nu a învățat nimic. Iar situația de acum pare neschimbată. Lipsesc doar protestele.
„Ieri am citit presa și am văzut că au crescut salariile, în condițiile în care există o ordonanță de austeritate la nivelul întregii țări, ei afirmând că, defapt, această ordonanță nu li se adresează lor. Deci nu au ținut cont de nimic din ceea ce s-a întâmplat în trecut. De ce ar fi putut să conteze asta la nivelul anului 1999?! Minerii au cerut ca nicio exploatare minieră să nu se închidă. E foarte clar. Nu minerii sunt cei care au distrus mineritul din Valea Jiului. Administrația și factorul politic au distrus mineritul. Dovadă că ceea ce se întâmplă azi ține tot de administrație și factorul politic. Cei care lucrează în subteran sunt, alături de populația Văii Jiului, victime ale administrației și factorului politic”, susține prof univ Valentin Fulger, sociolog
Sunt 26 de ani de la această ultimă mineriadă, iar în Valea Jiului continuă să se vorbească despre închiderea tuturor minelor. Mai sunt 4, la Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.
În dimineața zilei de 18 ianuarie, acum 26 de ani, 10.000 de mineri, conduși de Miron Cozma, erau întâmpinați în Defileul Jiului de forțele de ordine. Au fost confruntări sângeroase, iar președintele Emil Constantinescu a declarat „stare de urgență”. Conflictul s-a încheiat pe 23 ianuarie cu Pacea de la Cozia.
Diana Mitrache