Laboratorul mobil al Agenției de Protecție a Mediului a fost și la Vulcan. Acum este la Petrila și vor urma analize și la Lupeni sau Uricani. S-au colectat date și, cel puțin până acum, se pare că Petroșaniul are cel mai mare grad de poluare. Dar totul a depins și de vreme și de plafonul de nori, ori de intensitatea traficului.

APM a început monitorizarea indicilor de poluare și aici intră cei rezultați din trafic, sau după ce oamenii pun pe foc de la lemne, cărbuni, până la materiale textile. Acestea din urmă sunt cele mai poluante, iar în aer s-au găsit, și la Vulcan, oxizi de sulf, de azot, de carbon, amoniac, ori pulberi fine.
„În data de 11 decembrie, toți indicatorii au fost la limita superioară admisă, dar fără să fie depășită această limită superioară. Valorile medii zilnice nu au fost depășite în nicio zi”, a precizat Georgeta Barabaș, șefa APNM Hunedoara.
Inspirăm aer cu poluanți și cauza ar putea fi traficul intens, dar și ceea ce pun pe foc oamenii care se încălzesc cu haine vechi. „Posibil condițiile meteo, care nu au permis dispersia poluanților. Ca sursă e traficul și încălzirea casnică. Nu există alte surse semnificative care să influențeze valorile indicilor de calitate”, mai spun specialiștii APM.
La Petroșani 3 zile consecutiv s-au depășit valorile din cauza arderii deșeurilor textile și din cauza condițiilor atmosferice, care nu au permis dispersia din cauza plafonului de nori. „Putem spune că situația este mai bună la Vulcan, în condițiile în care la Petroșani am avut 3 zile, dintr-o săptămână, cu depășiri ale valorilor limită, la anumiți indicatori de calitate, iar la Vulcan nu a fost în nicio zi”, a conchis Georgeta Barabaș, șefa APNM Hunedoara.
Laboratorul mobil se află acum la Petrila și, în următoarele săptămâni, ar putea să ajungă și la Lupeni sau la Uricani, dacă autoritățile locale vor dori măsurarea indicilor de poluare.

Diana Mitrache