E vremea Crăciunului și toată lumea se gândește la artificii și pușcători și mai puțin la animalele din curte sau din casă. Medicii veterinari spun că este sezonul cel mai stresant pentru acestea și că ar trebui să le protejăm mai mult. Altfel, riscă să se îmbolnăvească, ori chiar să facă infarct.

Nicio sărbătoare nu este lipsită de zgomote și, dacă socotim că, un animal de companie perce-pe sunetele de 4 ori mai pu-ternic decât omul, atunci trebuie să știm că este în pericol de sărbători.
„Se sperie, sunt animăluțe care rămân cu fobii post-traumatic. Când aud zgomote, au tendința de a se retrage, de a se ascunde. Și ar fi bine ca, în această perioadă, proprietarii de animale să evite plimbarea lor spre seară, când, de obicei, aceste zgomote sunt mai frecvente. Și să nu le ducă în zona aglomerate, acolo unde sunt folosite petarde și artificii”, spune dr Amalia Iordache, medic veterinar.
Medicii au sfaturi și pentru câinii sau pisicile din curte. Toate ar trebui cipate sau să aibă un medalion, pentru că unele fug și se rătăcesc.
„Ar fi foarte bine să fie identificate cu un microcip, sau să poarte un medalion la gât, inscripționat cu numărul de telefon, pentru că, în momentul în care ele se pierd, pot fi recuperate de proprietari”, mai spune emdicul Amalia Iordache.
Și, ca să treacă mai ușor peste traume, există inclusiv medicație, iar asta nu înseamnă că animalul de companie va deveni letargic. „Trebuie ținuți în camere cu draperiile trase, să dați drumul la muzică, un televizor. Să folosească pastile, zgărzi cu efect de calmare, ori difuzoare, la fel cum sunt cele de pus în priză pentru aromoterapie, iar acestea le conferă o stare de liniște și calm”, sunt e părere specialiștii.
Crăciunul este pentru
animalele de companie un stres, pentru că, la noi, există obiceiul folosirii pușcătorilor și artificilor, ori petardelor, inclusiv în scările de bloc, sunetele fiind mult amplificate așa.
Diana Mitrache