Un fenomen ce se petrece în zona noastră, scade riscul de avalanșă, dar topește zăpada. Este vorba despre inversiunea termică, acest fenomen ce face ca la munte să fie mai cald ca în depresiune. Așa că nu există posibilitatea de producere a avalanșelor.
Plafonul jos de nori și faptul că soarele încălzește doar crestele munților, inversează temperaturile. Așa se face că la munte e cald, iar în depresiune temperaturile sunt negative.
Salvamontiștii spun că la noi nu e risc să se producă avalanșe dar nici zăpadă nu prea mai e. „Temperaturile sunt în ușoară creștere. Sus ninge, dar e o ninsoare umedă, lapoviță, care topește zăpada și riscul de avalanșă este destul de scăzut, pentru că stratul de zăpadă e mic, în anumite zone. Sunt și fețe încărcate cu zăpadă și cei care merg pe zona de creastă ar trebui să nu le taie”, spune Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
La munte, sezonul de schi s-a deschis și turiștii au deja rezervări.
Cei care pleacă, însă, în drumeții, sunt sfătuiți să evite traseele de creastă, pentru că, deși riscul este scăzut, la munte, condițiile meteo devin imprevizibile de la o oră la alta.
În Făgăraș, Bucegi sau Ceahlău a fost emisă o atenționare de avalanșă în aceste zile.
Diana Mitrache