Lupii confirmă legendele care îi pun în centrul atenției în preajma zilei de Sfântul Andrei. Câțiva lupi au fost surprinși și în munții noștri de camerele de supraveghere a faunei, în Parcul Național Retezat, acolo unde a venit iarna și zăpada s-a așternut.
Rangerii spun că, așa cum sărbătoarea Sfântului Andrei se mai numea în popor și Ziua Lupului, lupii au ieșit în haite și străbat munții.
În trecut, în ziua de 30 noiembrie nu se lucra pentru ca lupii să nu mănânce vitele și mai ales oile. Oamenii se abțineau să plece la drum deoarece riscau să se întâlnească cu haite de lupi.
În imaginile postate pe pagina celor din parcul Național retezat, apar lupii care trec prin fața camerelor de supraveghere a faunei, prin zăpadă.
Lupul (Canis lupus) – supranumit și sanitarul pădurii – are un rol extrem de important în ecosistem, hrănindu-se și cu animalele slabe sau bolnave de pe teritoriul lui, contribuind astfel la sănătatea naturii.
Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei, scriu rangerii din Retezat.
Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus).
Diana Mitrache