Cu o experiență în minerit de o jumătate de veac, Bujor Bogdan, unul dintre cei mai avizați oameni în domeniul mineritului din Valea Jiului a lansat o carte dedicată vieții minerești. A vorbit despre cum s-au format straturile de cărbune, cândva, în altă eră și a ajuns în zilele noastre, când mineritul, recunoaște autorul, a fost oprit brusc.
„Tăcerea adâncurilor” este titlul sugestiv al cărții semnată de Bujor Bogdan, un om obișnuit cu tot ce a însemnat mineritul Văii Jiului, în ultimii 50 de ani. Cândva director de mină, Bujor Bogdan aduce acum în atenția noastră lumea adâncurilor, în care se lasă, încet-încet, liniștea. „Tăcerea adâncurilor semnifică faptul că, după un secol și ceva de zbucium, de vuiet în fundul sinclinalului, se înstăpânește, din nou, tăcerea, cu toate implicațiile psihologice, economice și sociale”, a spus Bujor Bogdan, autorul cărții.
Bujor Bogdan spune, în cartea lui, că Valea Jiului a fost o adevărată capitală a mineritului românesc și, tocmai de aceea, nu trebuie să dăm uitării exploatarea huilei. „Veți găsi în această carte, foarte multe citate, care arată că domnul Bogdan este nu doar un memorialist, ci și un foarte bun cititor de carte. Bineînțeles că este o carte scrisă cu amărăciune, pentru că ce poate să fie mai trist decât faptul că, ceea ce a generat dezvoltarea Văii Jiului, cărbunele, va deveni o amintire. Din păcate, acum avem și certitudinea. Știți foarte bine că s-a anunțat că s-au dat banii pentru închiderea tuturor minelor”, a susținut și Marian Boboc, scriitor, inițiatorul proiectului „Petroșani 100”.
„Ce este Petroșani și Valea Jiului, la ora actuală, se datorează mineritului. Fără minerit am fi fost ceva ca Bănița sau Baru Mare. Așa că, din respect pentru zecile de mii de oameni care au muncit, sau pentru cele câteva mii care și-au sacrificat viața, trebuie să respectăm ce au făcut pentru Valea Jiului și țară, într-o vreme în care cărbunele era totul”, a conchis Bujor Bogdan.
Cartea a fost lansată, la Muzeul Mineritului, în cadrul unei noi manifestări grupată sub egida „Petroșani 100”.
Diana Mitrache