Au scăzut mult apele din cauza secetei și chiar și apa din barajul de la Valea de Pești este mai puțină, iar înghețul pune deja și el probleme. Așa că angajații Apa Serv sunt atenți și monitorizează fiecare priză de apă și caută soluțiile optime pentru ca oamenii să nu rămână fără apă potabilă.

La începutul lunii noiembrie, nu mai sunt mari rezerve de apă în sol și se vede cu ochiul liber cum apele au scăzut în albii. Așa că acum se caută cea mai bună soluție, tocmai pentru ca apa să nu fie oprită deloc la robinet. „Se decolmatează captările astfel încât necesarul de apă să îl putem asigura în continuare. Vedem că nu a plouat de foarte mult timp, debitele pâraielor sunt mici, ele fiind secate și de aceea trebuie să facem operațiuni altfel față de alți ani, așa încât să asigurăm necesarul de apă”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Apele scăzute din estul Văii Jiului pot asigura alimentarea populației pe zona lor, iar din baraj, dacă se va continua seceta, așa cum se preconizează, apa va putea ajunge până în Petroșani nord. „Avem o siguranță cu barajul de la Valea de Pești, chiar dacă e scăzut aproape 9 m. Necesarul de apă, socotit de noi, împreună cu Apele Române, este suficient. Și asta chiar dacă vom fi nevoiți să suplimentăm debitul scăzut de pe est, cu apă din Vest. Cele două captări Taia și Jieț, chiar și cu debite scăzute, pot asigura apa pentru Petrila, Lonea și Partea de nord a orașului Petroșani. Și, în următoarea perioadă, chiar dacă o să scadă temperaturile și nu o să mai vedem apă pe unele pâraie, necesarul de apă pentru populație îl asigurăm”, mai spune Cristian Ionică.
Nu se anunță precipitații nici în perioada următoare, iar rezerva de apă va fi drămuită corect. Mai mult, se va ține cont și de îngheț, iar echipele de la Apa Serv spun că vor adopta cele mai corecte soluții, în funcție de evoluția vremii.

Diana Mitrache