A început cursa pentru Președinția României. Sunt 14 candidați înscriși și, în ziua în care s-a dat startul campaniei electorale, am vrut să vedem ce așteptări au oamenii din Valea Jiului. Și am aflat, printre altele, că președintele ar trebui să fie „rău ca un câine!”.

În 25 octombrie începând cu ora 00:00, s-a dat startul oficial în cursa pentru Președinția României. Campania se va încheia pe 23 noiembrie, la ora 07:00, 24 noiembrie fiind data primului tur al alegerilor prezidențiale din acest an. Dar am vrut să aflăm cum ar trebui să fie președintele care să se aplece și asupra Văii Jiului, mai mult decât au făcut-o cei de până acum.
„Să se gândească mai mult la oameni. Sunt oameni care nu au venituri, sunt bolnavi, să se gândească la pensionari. Îi foarte greu în România. Ne trebuie un președinte bun, că foarte mulți români sunt plecați în străinătate”, a spus un localnic din Valea Jiului.
„Să fie rău. Știți ce zice românul, când își ia câine? Dă, Doamne, să fie rău! Așa trebuie să fie și președintele. Rău. Să fie cu gura pe toți din instituțiile statului. Să aibă grijă, ca un câine rău. Un câine rău ne trebuie”, a fost răspunsul ingenios al unui localnic din Petroșani.
„Ar trebui să nu mai fure, în primul rând. Să lase hoțiile deoparte, De la președinte, până la ultimul hoț din clasa politică. Pentru Valea Jiului, să facă locuri de muncă, că tinerii pleacă toți. Și acolo, ce muncește, dă pe mâncare și întreținere și tot lefteri vin în țară. Ne merităm soarta. Suntem un popor laș, orgolios și suntem oameni de nimic, de la mic, la mare. Suntem pe nicăieri și va fi și mai rău”, a adăugat un alt localnic.
„Să fie un om pentru oameni. Să se gândească la cei care stau în țară”, a spus o femeie.
„Să fie un om care respectă populația și care să dea de lucru. Să facă fabrici, că noi suntem la pământ cu toate. Cumpărăm din altă țară”, a conchis un altul.
Pe buletinele de vot se vor afla 14 candidați după cum urmează:
poziţia nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;
poziţia nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;
poziţia nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;
poziţia nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;
poziţia nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;
poziţia nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
poziţia nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent;
poziţia nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
poziţia nr. 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
poziţia nr. 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei;
poziţia nr. 11 –
Călin Georgescu –
candidat independent;
poziţia nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent;
poziţia nr. 13 – Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;
poziţia nr. 14 –
Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.
Diana Mitrache