Termocentrala Paroșeni nu va funcționa, până anul viitor. Aici au loc reparații și, în plus, în ciuda stocului de huilă, nici cenușa nu poate fi depusă, din cauză că iazul nu mai poate suporta o nouă cantitate. Așa că acum, la Complexul Energetic Valea Jiului, minerii scot cărbune și îl stochează.
Activitatea Complexului Energetic Valea Jiului pare paralizată. Se lucrează doar la mină și noii angajați ar urma să dea cărbune pentru a-l stoca. Se fac lucrări absolut necesare, spun specialiștii de aici și asta înseamnă că nu este livrată deloc energie electrică în sistem.
„Avem stocuri de cărbune de 35.100 de tone. Deocamdată blocul IV este retras din exploatare pentru efectuarea de lucrări de supraînălțare la depozitul de zgură și cenușă, urmând ca, pe 28 octombrie să se depună ofertele pentru turbina de la Paroșeni. Din 2017 nu s-a mai făcut nicio lucrare acolo. Sunt verificate lagărele, cuzineții, se schimbă uleiul, se verifică vanele. Până acum a stat în rezervă. Acum, blocul este retras din exploatare pentru acest lucru. Dar sperăm ca să vină cineva la licitație și să o finalizăm până la finele anului”, declară Adrian Drăghina, director interimar CEVJ
Și personalul de la Paroșeni, care nu lucrează la banda de pe care se dirijează cărbunii veniți de la mină, face lucrări de reparații acolo.
„Am început multe lucrări de reparații, cu personalul propriu, pe partea de cazan, de combustibil, de desulfurare, lucrări care au început de la 1 octombrie. Blocul este retras din exploatare”, mai spune Adrian Drăghina, director interimar CEVJ
Complexul Energetic Valea Jiului va mai extrage doar huila din spațiile deschise deja la cele 4 unități miniere. Cărbunele va fi neutralizat la Paroșeni și vândut, ca energie, în sistemul energetic național. Și asta, presupune încadrarea în termenii impuși de Uniunea Europeană, care militează pentru decarbonificarea zonelor miniere.
Diana Mitrache