Duminică au loc alegeri în Republica Moldova și cum, în Petroșani, 10% dintre studenți sunt basarabeni, aceștia spun că se organizează să meargă la o secție arondată lor. E un drept al lor și acum, când au văzut ce înseamnă valorile europene, vor să nu lase totul la voia sorții.

Studenții basarabeni de la Petroșani au de gând să nu lase pe alții să decidă și cred că este un moment crucial, în care este nevoie de un efort comun. Așa că vor pleca la Craiova, acolo fiind cel mai apropiat oraș în care se poate vota. „Este responsabilitatea fiecăruia, dar îi îndemnăm pe toți să meargă la vot, pentru că, în județul Hunedoara, nu avem secție de vot.  Unii  merg cu mașinile personale, alții cu trenul, că avem reducere 90% și e posibil ca un autocar să ne fie pus la dispoziție din partea universității ca să ajungem cât mai mulți la vot”, a spus Cristian Odoleanu, lider al  Ligii Studenților basarabeni din Universitatea din Petroșani.

Interesul acestor tineri a crescut odată cu venirea lor în România, la studii. Au văzut care sunt avantajele intrării in Uniunea Europeană și au simțit pe pielea lor asta, în schimburile de experiențe de tip Erasmus, în care Universitatea din Petroșani i-a trimis prin alte țări europene. Așa că acum cred că știu ce au de făcut și pentru Republica Moldova. „Acum e un punct culminant și ei vor ca țara să aibă o perspectivă cât mai bună”, mai spun studenții moldoveni.

Sunt 350 de studenți basarabeni la Universitatea din Petroșani, iar cei mai mulți vor merge duminică la Craiova, ca să voteze.

 

Diana Mitrache