După aurora boreală care a fost un adevărat spectacol, oamenii care au privit cerul, chiar cu ochiul liber, ori prin obiectivul unui aparat foto, sau chiar prin camera unui telefon mobil, au văzut cometa. Este un fenomen unic și, tocmai de aceea au fost numită cometa secolului.
Imagini noi ale cometei Tsuchinshan-ATLAS, care trece zilele acestea pe lângă Pământ, au apărut în mediul on-line și ele surprind un fenomen ciudat, ca și cum obiectul ceresc ar avea încă o coadă, care este însă îndreptată înainte, în sensul de deplasare a cometei. Explicația constă într-o iluzie optică rară, care este posibilă numai atunci când Pământul se află într-o anumită poziție, scrie site-ul Live Science.
Dar cometa a fost văzută și de la noi, din Valea Jiului. Vlad Ursu este cel care a postat în mediul on-line o fotografie surprinsă în Petrila. Cometa Tsuchinshan –ATLAS a fost prinsă prin obiectivul foto la lacul Unex, un loc de unde putea fi observat cerul, miercuri seara, și unde luminile urbane permit vizualizarea mai bună.Cometa a mai fost vizibilă, spun specialiștii, în Epoca de piatră.
„Cometa C/2023 A3 străbate Sistemul Solar interior cu 290.664 km pe oră sau 80,74 km pe secundă în raport cu Pământul. Cu un telescop mic, îi poţi vedea de fapt viteza uimitoare. Se poate urmări cum se schimbă treptat locaţia cometei (doar în 15 minute), comparând poziţia exactă cu stelele din fundal. În luna noiembrie C/2023 A3 îşi va pierde treptat luminozitatea pe măsură ce se va îndepărta de Pământ. În următorii 20 de ani, cometa se va deplasa spre marginea Sistemului Solar şi nu se va întoarce pentru încă 26.000 de ani, potrivit starwalk.space.
Diana Mitrache
Foto Vlad Ursu